Un cop finalitzat el procés de revisió de clients que es va iniciar el 2015 amb el suport d’un expert independent, el consell d'administració de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) ha acordat concloure el procés de resolució i sol·licitar l‘inici del procediment ordinari de liquidació concursal de Banca Privada d'Andorra (BPA). Amb aquest acord es posa fi a la via administrativa sent directament impugnable davant la jurisdicció contenciosa administrativa, mitjançant el corresponent procediment, a la vegada que amb la posada en marxa de la liquidació concursal es produirà de forma immediata la baixa de BPA del registre nacional de bancs.

Així, segons ha informat l'entitat, en el marc d'aquesta sol·licitud l'AREB posa a la disposició de la Batllia tota la informació i documentació oportuna amb la finalitat de facilitar en la mesura del possible totes les actuacions de l'administració concursal.

En la resolució acordada dilluns passat per l'AREB, i recollida avui en el Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), s'explica que el procés de revisió ha acabat amb el traspàs de les posicions de, aproximadament, el 96% dels clients a Vall Banc, o a una altra entitat o vehicle, i aquells clients les posicions dels quals no han estat traspassades i que han disposat d’un llarg període de temps d'almenys, set anys per a proporcionar la informació o documentació necessària per a complir amb les exigències de la normativa de prevenció de blanqueig i finançament del terrorisme i acreditar l’origen lícit dels seus fons, representen un percentatge minoritari respecte del total dels clients actius dels quals disposava BPA en el moment de la seva intervenció. I per aquest motiu,  des de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries es considera que BPA ja no representa un risc per al sistema financer del Principat.

Així mateix, l'AREB, que el juliol passat ja va fixar el 30 de setembre com a data límit perquè aquells clients que no havien estat traspassat poguessin aportar la documentació complementàrioa que consideressin oportuna per justificar l'origen lícit dels seus comptes, reitera en la resolució, en aquest cas en base als darrers estats financers de Banca Privada d'Andorra corresponents a l'exercici 2022, la situació d’inviabilitat econòmica de BPA, la qual cosa ja succeïa al temps de la seva intervenció l’any 2015.

A més des de l'AREB es manté que el canvi de fase en tot aquest procés no suposarà una "utilització menys eficients" dels recursos públics. I és que, tal com es detalla en la resolució, abans d'acordar demanar a la Batllia la liquidació concursal de BPB l'AREB va consultar a experts externs sobre la conveniència de continuar utilitzant el procediment de resolució previst en la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries. A més, es va sol·licitar a PwC l'elaboració d'un anàlisi de l'impacte econòmic que comporta continuar amb el procediment de resolució en el marc de la llei o sol·licitar l'inici del procediment ordinari de liquidació concursal, un informe del qual es desprèn que "el procés de liquidació ordinària presenta certs avantatges respecte al procés de resolució".

Cal recordar que arran de la intervenció de BPA després de la publicació de la nota de la FinCEN, el 10 de març del 2015, en què declarava l’entitat sotmesa “a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals”, i iniciat el procés de resolució es va portar a terme una revisió exhaustiva de tots els clients de BPA i de totes les operacions de més de 37.000 comptes realitzades els últims set anys. En total, es van analitzar uns 15 milions de transaccions i es van rebre i contrastar més de 60.000 documents enviats pels clients per justificar la legitimitat dels seus comptes. I entre l’octubre del 2016 i fins al juliol del 2022 es van portar a terme fins a tretze traspassos de clients, quedant únicament aquest 4%, que representen entre el 15% i el 20% del total de capitals que hi havia dipositats a l’entitat.

Un fet “normal”
“És un fet normal i fins i tot esperat després de més de vuit anys des de la intervenció i el trasllat dels fons lícits a un banc pont”. D’aquesta manera ha valorat el ministre portaveu, Guillem Casal, el pas fet per l’AREB, que obre una nova fase en el procés de reestructuració de Banca Privada d’Andorra. Així mateix, el ministre ha explicat que des de la Uifand s’han fet arribar a la justícia 280 declaracions de sospita de blanqueig.