L’habitatge i el seu elevat preu “distorsiona” la percepció que té la població sobre l’evolució que ha seguit el poder adquisitiu els últims temps. Així ho defensava el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, a l’hora de fer una primera valoració sobre l’estudi del cost de la vida que va presentar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, a finals de la setmana passada.
Cadena va subratllar que les dades mostren que “el poder adquisitiu de la gent s’ha incrementat”, i des de la CEA “ja ho anàvem dient des del principi”. Així, va insistir que l’augment del salari mínim interprofessional per sobre de l’índex de preus de consum (IPC) “empeny” a l’alça els altres salaris, i també hi contribueix el fet de tenir un mercat laboral tensionat com en l’actualitat.
Això no treu que alhora s’hagin incrementat les desigualtats i que la percepció de la població, “induïda per la problemàtica de l’habitatge” faci que es consideri que l’augment del poder adquisitiu “no és real”. Una percepció que Cadena “entén perfectament”.
Amb tot, doncs, no creu que s’hagi de negociar una revaloració salarial generalitzada i en tot cas aquesta s’hauria de negociar en el marc dels comitès d’empresa o convenis col·lectius. I en aquest sentit va assegurar que des de la CEA s’està “disposat a parlar” i en espera que des dels sindicats es faci arribar una proposta dels canvis que cal fer per facilitar la constitució d’aquests comitès o l’elecció dels representants dels treballadors i per reforçar la seva representativitat.
“Es pot fer, però comporta modificacions” i ara cal “posar-ho en comú” per part dels advocats de les dues parts. I malgrat que s’havia de fer una primera proposta en el marc del Consell Econòmic i Social, finalment s’ha posposat perquè “ens cal la part dels sindicats”.