El Govern aprovava avui el reglament de l’avaluació de l’acompliment de l’Administració general (AvAc) que permetrà als funcionaris tornar a cobrar primes d’acompliment a partir del 2028. Aquestes seran úniques, variables, biennals i no consolidables i dependrà del resultat final de l’avaluació, i com que la primera etapa avaluadora començarà el gener del 2026, no es cobrarà cap prima fins passats dos anys.
El sistema preveu etapes biennals de dos cicles amb dos objectius cada any. Els objectius podran ser estratègics i transversals del Govern, departamentals, d’àrea i unitat o individuals, i sempre seran concrets, quantificables, assolibles, realistes, específics i finits, segons va detallar en roda de premsa el secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Cornella. Així, s’acompanyaran d’indicadors clars que assegurin una avaluació homogènia i individual, encara que l’objectiu sigui col·lectiu, ja que el model és voluntari. És a dir, “no obligarem ningú que se sotmeti a una avaluació”, va assegurar Cornella, que va afegir que es tracta d’un sistema de “millora contínua” i va animar els treballadors públics a adherir-se al programa que ha de permetre “millorar el funcionament de l’Administració general i que, conseqüentment els funcionaris desenvolupin tot el seu potencial”. “Pretenem que reverteixi en un millor servei envers el ciutadà”, va concloure. L’AvAc serà aplicable als funcionaris de l’Administració general amb una antiguitat mínima d’un any, havent superat el període de prova.
La prima –única, variable, biennal i no consolidable- es definirà a l’inici de l’etapa avaluadora en un percentatge sobre el salari base i els complements de responsabilitat i específics en cas de tenir-ne i en funció dels objectius. I només es cobrarà en el cas d’assolir entre dos i quatre objectius. Si se’n compleixen dos es cobrarà el 50% de la prima, si se n’assoleixen tres es cobrarà el 75% i només es cobrarà el 100% si es compleixen els quatre objectius.
El calendari
Un cop aprovat el reglament, el següent pas serà el primer semestre del 2025 amb la preparació de les accions formatives i guies de suport que han de servir d’ajuda en el procés de definició d’objectius i d’establiment dels indicadors d’avaluació. Alhora es constituiran els comitès avaluadors, que validaran i revisaran els objectius per a cada ministeri, i la comissió d’arbitratge, que és la que dirimirà els possibles conflictes. El maig del 2025 es preveu tenir l’aplicació informàtica preparada i a partir del juny es començaran a definir els objectius i els percentatges de la prima de retribució de la primera etapa de l’AvAc, que s’iniciarà el gener del 2026.
Reglaments de mobilitat i compensació dels diplomàtics
Afers Exteriors ha aprovat l’actualització dels reglaments del sistema de compensacions i de mobilitat del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica. Els textos permeten desplegar la Llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica, així com actualitzar i agrupar aspectes que fins a la data s’havien aplicat fruit de l’experiència i recorregut adquirit al llarg dels 30 anys des de la creació del Ministeri, però que no hi estaven recollits. El model proposar segueix els estàndars de la resta de països occidentals i té en compte les taules retributives previstes a la Llei de la funció pública, així com els criteris i mecanismes establerts per a l’administració general.