Si el mes passat fèiem referència a biblioteques encantades que podíeu visitar durant les vacances, avui continuarem la nostra ronda per alguns centres que no us hauríeu de perdre si visiteu Dublín, Oxford o Nova York. Encantadors tots ells, però sense bibliotecàries mortes apareixent de sobte, ni llibres sobrevolant les prestatgeries.

Començarem per la Marsh’s Library, una de les biblioteques públiques més antigues d’Irlanda, ubicada en un edifici adjacent a la coneguda catedral de Sant Patrici de Dublín. Construïda a principis del segle XVIII, conserva gairebé tots els elements originals amb l’únic afegit de l’ús de l’electricitat. Un dels més peculiars són les cel·les on instal·laven els lectors, tancats amb clau, per tal d’evitar el robatori de llibres valuosos. Aquesta biblioteca fou freqüentada per escriptors il·lustres com Jonathan Swift, James Joyce i Bram Stoker, qui consultaria un mapa de Transsilvània que suposadament fou l’origen de Dràcula.

No gaire lluny trobem l’Old Library del Trinity College, construïda també al segle XVIII, mundialment coneguda per conservar el Llibre de Kells, un manuscrit datat al segle IX que recull els quatre evangelis escrits en llatí i profusament ornamentats. Si bé en l’anterior exemple podríem recórrer la història d’alguns escriptors i les seves obres, en aquest repassarem la història bibliogràfica del país, ja que aquí es troba la col·lecció més gran de llibres impresos i manuscrits d’Irlanda.

Si decidiu canviar d’illa i visitar el Regne Unit, no oblideu passar per Oxford, seu d’una de les universitats més antigues i prestigioses del món. S’hi allotja The Bod, la biblioteca Bodleiana, fundada al segle XVII. Un dels seus usuaris més il·lustres, i antic alumne de la universitat, fou J.R.R. Tolkien, del qui s’hi conserven nombrosos manuscrits i esbossos que posteriorment utilitzaria per escriure El senyor dels anells. Anys després la biblioteca fou un dels escenaris de les pel·lícules de Harry Potter. La sala principal es va utilitzar per representar la biblioteca prohibida de l’escola de màgia Hogwarts, i la Divinity School fou on s’instal·là la infermeria. Tot aquest ambient diguem-ne màgic ens ajuda a entendre una de les principals tradicions que han de complir els nous lectors que volen fer-ne ús: pronunciar un jurament on es comprometen a no robar i no fer malbé cap obra.

I com no podia ser d’una altra manera acabem als Estats Units, amos i senyors de la part més freak d’aquests articles. Si visiteu la ciutat de Nova York, la seu principal de la seva biblioteca pública ha estat escenari de nombroses pel·lícules i sèries de Hollywood dels darrers anys: Esmorzar a Tiffany’s, Caçafantasmes, Sexe a Nova York i El dia de demà, entre d’altres. També podreu imaginar-vos consultant els diaris al costat d’alguns dels seus usuaris més coneguts, com ara Bob Dylan, Grace Kelly, Norman Mailer, Marlene Dietrich o Tom Wolfe, entre altres. I tot això al mòdic preu d’un somriure i molt d’esperit friqui.