L’algoritme és a tot arreu. Cercadors, plataformes, xarxes, aplicacions, canals, jocs, i coses que no sabem ni què són, lluiten per la nostra atenció i per influir en els nostres gustos. El cervell cada cop ha d’anar més ràpid per estar atent a l’scroll infinit i veure continguts dinàmics, impactants i senzills. Aquest estiu, deixem la velocitat, llegim els llibres que ens vinguin de gust, fem estiraments literaris i passem de l’algoritme. En cada article de juliol i agost hi haurà amagats uns quants títols de novel·les –alguns traduït al català– per llegir lentament. Avui són vuit:

Això dels articles d’opinió i  les ressenyes literàries està passat de moda, és lent i llarg, text escrit, fix i quiet, propi del segle XX o, fins i tot, diria que del XIX. Fan olor de difunt. Al segle XXI s’ha de fer vídeos, a YouTube, a Instagram o a TikTok, on es vulgui, però vídeos. Per això estic meditant abandonar el gong. De fet, estic dubtant entre ser booktuber, bookstagrammer o dedicar-me al Book Tok. Per això aquests últims dies m’he documentat a fons, nit i dia dedicant-me al tema del tema i intentant treure l’aigua clara de tots els conceptes que configuren aquest trencadís de noms en anglès.

El primer que he d’aprendre és a fer unboxing, obrir caixes i llibres embolicats, rebre’ls amb molt d’entusiasme i anar comentant els llibres mentre els desembolico. He de parlar de pressa, amb una música i entonació molt especials, com si parlés als estimats nens petits. I tot amb molta alegria. A la meva habitació, amb la biblioteca de fons, no al menjador, de qualsevol manera i amb el retrat de matrimoni al darrere. 

També he de practicar el bookshelf o book tour, anar ensenyant les poselles de la meva biblioteca. Em costa fer bons plànols i trobar una música prou adient. 
Allò més important, però, és fer el book haul, ensenyar la pila de llibres que m’he comprat o m’han regalat en un temps determinat. He de tornar a parlar amb aquella entonació, tocar-me els cabells, potser fer-me bé la trena, i anar comentant quins he llegit i quins encara no. Aquests últims són els TBR: to be read per a les bones persones. 

Em costa fer ràpid els wrap up, els resums ben curtets dels que ja he llegit. Per a mi, aquesta és la mala hora. En canvi, crec que m’encantarà fer els tier ranking, les classificacions segons el meu gust, dissenyar les plantilles, però no és tan fàcil. Igual que les wish list, els llibres que desitjo. Són moltíssims.

Tot això serà fantàstic, només em pregunto si amb tanta gravació, rànquings, unboxings i històries en vídeo em quedarà temps per llegir alguna cosa, ni que sigui un Gong del Bondia.   

En el proper gong trobareu tots els títols de les novel·les amagades. Les vuit novel·les amagades a Estiraments literaris (3) eren: 1984, de Georges Orwell; Argelagues, de Gemma Ruiz; Aliades, de Txell Feixas, La bogeria de Narcís Oller; Temps d’una espera, de Carme Riera; También esto pasará, de Milena Busquets, Les possessions, de Llúcia Ramis, i El tema del tema, de Quim Monzó.