La finalització de la desviació de Sant Julià va ser, sense dubte, la petició que més vaig escoltar de les lauredianes i lauredians durant el porta a porta de la campanya electoral de les eleccions comunals del 2023. Coneixedors de la seva importància, aquesta infraestructura ja formava part del programa electoral i Demòcrates, en coalició amb Unió Laurediana, Acció i Independents, ens vam comprometre a fer realitat.
Un any i mig després de donar el compromís d’acabar-la, la desviació està en marxa i ben encaminada. La construcció del túnel de Rocafort permetrà desdoblar l’avinguda Francesc Cairat entre el carrer Isidre Valls i el túnel de la Tàpia. La fase 1 de les obres, centrada en les proteccions de les boques del túnel, està en la fase final i, recentment, el Govern ha licitat les obres de la segona fase, que consisteix en l’excavació del túnel, juntament amb la construcció dels vials d’accés a la CG-1.
La previsió és que aquesta darrera fase estigui enllestida el primer semestre del 2027, és a dir, som a vora dos anys per veure com els vehicles que creuen la parròquia –de baixada i de pujada– es desvien pel nou túnel de Rocafort, evitant així la congestió al centre del poble, pacificant la circulació i la seguretat de la xarxa viària, reduint les emissions de CO2 i, el més important, millorant també la qualitat de vida de les lauredianes i lauredians.
Es calcula que pel túnel, que tindrà una longitud de 233 metres, passaran 18.000 vehicles diaris. Tindrà tres carrils, dos en sentit sud i un en sentit nord. D’aquesta manera, la CG-1 tindrà aquests tres carrils des de l’enllaç amb la carretera de Fontaneda fins al túnel de la Tàpia.
La inversió total de la infraestructura ascendeix als 24 milions d’euros. Una inversió que es queda a Laurèdia en benefici dels seus ciutadans. No és l’única que hem celebrat els darrers mesos. Fa poc vam conèixer la compra de l’edifici CATSA per part del Govern i del Comú de Sant Julià de Lòria, per 4,2 milions i sufragats a parts iguals. L’adquisició permet protegir un bé cultural propi de Sant Julià i, a la vegada, guanyar un espai que aculli activitats d'interès nacional, per dinamitzar la parròquia i atraure talent que aporti valor afegit.
Una mica més enrere en el temps, coneixíem la notícia de la construcció d’un bloc de pisos a l’entrada sud de Sant Julià, per a majors de 65 anys i de caràcter tutelat, fruit d’una col·laboració entre el Govern, el Comú i la Fundació Laurus. També hem de sumar-hi l’ampliació de la Universitat d’Andorra a l’antiga Fàbrica Reig, i el projecte per construir una residència per a estudiants, que acabi de consolidar Sant Julià com a vila universitària.
La parròquia està viva i és aquest dinamisme el que porta a accelerar totes aquestes iniciatives, demanades des de fa temps pels lauredians. Joves, gent gran, petits empresaris, emprenedors, tots tenen cabuda en aquesta parròquia de futur que a poc a poc, des del Govern i encara que sigui des de la minoria comunal, ens seguim esforçant per fer realitat com a resultat de complir amb els compromisos electorals contrets amb la ciutadania.