El grup parlamentari de Concòrdia ha presentat una proposició de llei per evitar l’especulació immobiliària amb la qual pretenen modificar dos textos i recuperar l’impost de plusvàlues, que avui ha desaparegut com a tal després de l’entrada en vigor de la Llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres, el passat 1 de gener. La proposta de Concòrdia vol establir un tipus impositiu màxim del 25% sobre les plusvàlues, que s’aplicaria a les revendes d’immobles abans dels dos anys, i que s’aniria reduint progressivament fins arribar al 0% per aquelles operacions que es facin passats més de 10 anys.
El grup parlamentari de Concòrdia ha presentat una proposició de llei per evitar l’especulació immobiliària, que ha entrat avui mateix a tràmit, amb la qual pretenen modificar dos textos: recuperar l’impost de plusvàlues, que avui ha desaparegut com a tal després de l’entrada en vigor de la Llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres, el passat 1 de gener, i modificar l’Impost de transmissions patrimonials (ITP) actual. Ho han explicat el president, Cerni Escalé, i el conseller general Pol Bartolomé. L’objectiu és doble i vol donar resposta al problema d’accés a l’habitatge, d’una banda es pretén frenar l’augment dels preus -que segons ha exposat Bartolomé és tres vegades superior a Andorra que als països veïns tant per a la compra com per al lloguer- i de l’altra afavorir l’accés a una primera propietat.
Pel que fa a les plusvàlues, la proposta de Concòrdia vol establir un tipus impositiu màxim del 25% sobre els guanys especulatius en les transmissions de béns immobles, que s’aplicaria a les revendes d’immobles abans dels dos anys, i que s’aniria reduint progressivament fins arribar al 0% per aquelles operacions que es facin passats més de 10 anys. Cal recordar que abans de l’entrada en vigor de la Llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres, l’impost de plusvàlues era del 15% però es va considerar que hi havia una doble imposició, ja que els beneficis es tributen a l’Impost sobre les rendes de les persones físiques (IRPF), l’Impost sobre la Renda dels No Residents Fiscals (IRNR) o a l’Impost de Societats (IS), segons el cas, i llavors s’aplica un recàrrec del 5% sobre els guanys especulatius en aquests impostos. Així, “la reacció ha estat baixar la pressió fiscal”, ha manifestat Escalé, que ha afegit que “en plena crisis, s’ha empitjorat la situació”.
D’altra banda, la proposició de llei entrada avui pretén incrementar el tipus de l’ITP fins al 10%, esdevenint un tipus fix i repartint-se a parts iguals entre el Govern i els comuns. Actualment aquest impost és de l’1% per la part del Govern, i la formació proposa elevar-lo fins al 5%. I la part corresponent als comuns compta amb una forquilla d’entre el 0,5% i el 3%, i es proposa que també sigui del 5% fix.
El president del grup parlamentari ha atribuït a l’especulació immobiliària el problema de l’habitatge i ha valorat que la modificació del marc fiscal és una de les eines a l’abast més ràpides per fer-hi front. Un marc fiscal que, segons Bartolomé, “és un dels més laxes del món” sobre les plusvàlues i transmissions patrimonials. A més, és un instrument que ataca part de l’origen de la problemàtica, doncs fins ara les mesures adoptades pel Govern “s’estan adreçant a les conseqüències de la crisis sense adreçar les causes”. Així, a més frenar l’augment dels preus en dissuadir l’especulació, el grup parlamentari de Concòrdia considera que la seva proposta també afavorirà l’accés a una primera propietat de compra. En aquest punt, Escalé va apuntar que mentre a França el 80% de la població viu un habitatge de propietat i a Espanya un 70%, a Andorra s’inverteixen els percentatges i el 70% viu de lloguer. Per afavorir la primera compra, la proposició de llei estableix exempcions en els dos impostos quan qui faci la compra hagi estat resident els darrers cinc anys, amb un cost màxim de 500.000 euros i sigui la primera residència els cinc anys posteriors a la compra. “Sortirà a compte vendre a qui fins ara no té propietat”, ha manifestat el president del grup parlamentari de Concòrdia.
“No és de grat de ningú”
Escalé i Bartolomé han defensat que els hauria agradat “no haver de presentar aquesta proposició” i que “pujar impostos no és de grat de ningú”, però s’hi han vist obligats veient com a més d’agreujar-se la problemàtica el Govern va presentar “fa dos mesos un pla de xoc” que encara no s’ha concretat, la qual cosa qualifiquen “d’irresponsabilitat”. A més, quan en el futur es repassi el passat volen “tenir la certesa que vam fer tot el que estava al nostra abast”, ha conclòs Bartolomé.