Tots els grups parlamentaris han donat suport a la presa en consideració de la proposció de llei presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata per fer efectiu el dret a l’oblit sanitari. Malgrat que, seguint el criteri del Govern, els grups de la majoria han assenyalat i reiterat les, al seu parer, mancances i febleses que presenta la proposta, tots s'han compromès a treballar-la en el marc de la comissió legislativa. L’objectiu: evitar la possible discriminació que poden patir els supervivents de malalties greus com el càncer, l’hepatits C o el VIH, a l’hora de contractar assegurances de vida o un préstec hipotecari.

La primera intervenció ha anat a càrrec de la ministra de Salut, Helena Mas, que ha repetit les principals diferències que els distancien de la proposta socialdemòcrata, com que caldria un text propi per regular aquest dret i així facilitar-ne la comprensió i atorgar-li “una transcendència social més elevada”, que manquen les definicions dels diferents conceptes jurídics o també un procés administratiu i sancionador per assegurar que es compleix la llei i es garanteix el dret a l’oblit sanitari i alhora reparar els casos de possibles incompliments.

Des dels grups de la majoria, primer Manuel Linares de Ciutadans Compromesos ha remarcat que hi hauria “molta feina a fer” a la comissió, i després Meritxell Alcobé de Demòcrates ha plantejat que si la presentació del text per part del PS era per afegir “pressió política” i així regular abans el dret a l’oblit sanitari “ho podem entendre”, però no si és per “marcar diferències davant la ciutadania”. 

Al seu torn, la presidenta suplent del grup socialdemòcrata i encarregada de defensar la proposició, Susanna Vela, ha assegurat que “també ens hagués agradat treballar conjuntament” el projecte de llei que treballava el Govern i ha afirmat que han “aconseguit que es treballi”. Així, ha assegurat que des de la seva formació estaran “encantats de poder valorar totes les aportacions en pro d’una llei que garanteixi el dret a l’oblit sanitari”.

També des de Concòrdia i d’Andorra Endavant s'ha aplaudit poder treballar i millorar la llei, ja que “ajudar els supervivents a reinserir-se en la societat i en l’economia és essencial”.


Reforç de l’Aqua i del Raonador del ciutadà
El Consell General ha aprovat per assentiment la presa en consideració de la Llei de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (Aqua) -la proposició va ser presentada per tots els grups parlamentaris i el conseller no adscrit, Víctor Pintos- i també la ara ja Llei del Raonador del ciutadà -la proposició va ser presentada en el seu dia des del grup parlamentari socialdemòcrata-. En tots dos casos, des dels diferents grups s'ha destacat que les institucions surten reforçades -i en el cas de l’Aqua també en sortiria la qualitat de tot el sistema d’ensenyament superior del país quan s’aprovi definitivament el text- i s’adapten als estàndards internacionals. En el cas del Raonador del ciutadà, després de les intervencions dels grups parlamentaris, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha celebrat que s’haguessin tingut en compte els suggeriments que havia fet el Govern en el seu criteri “favorable condicionat” i que s’haguessin fet millores al text.