Una vegada més, Demòcrates per Andorra (DA) ha fet una demostració de força i en el seu 9è congrés ordinari ha ensenyat “que tenim múscul com a partit i encara donarem molta guerra”. Ho deia el president de la formació, Xavier Espot, defensant que “malgrat que alguns voldrien que el nostre partit desaparegués, els fets són tossuts i seguim sent el pal de paller de la política andorrana”, en observar la sala on se celebrava la trobada plena. “Tenim partit i militància al darrera”, ha sentenciat.

En aquest congrés es presentaven quatre ponències que “deomstren que no volem defugir dels grans reptes” que té el país, ha defensat Espot, mentre el secretari general de la formació, Vicenç Mateu, afirmava que venen a “refermar la voluntat de servei” de la formació, que és “conscient dels problemes dels ciutadans”. Una primera ponència, defensada per Adrià Palmitjavila, president de la secció jove de DA, feia referència a l’habitatge i a la necessitat d’aprofundir en les polítiques per garantir pisos de lloguer assequible i també per als joves. Una altra, presentada per Carol Gómez, membre d’Acció Comunal d’Ordino, parlava del sector primari, “que tan vinculat està al nostre entorn i identitat”, i que cal preservar també per protegir el medi ambient, han resumit Espot i Mateu. La tercera analitzava mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania tot mantenint la competitivitat empresarial, i va ser presentada per Ivan Mora, del Comitè d’Andorra la Vella. I finalment, una última, defensada per Esteve Vidal, del Comitè d’Escaldes-Enogrdany, que expressava una “aposta clara, sense embuts ni mitges tintes, ni sense fer volar coloms” sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. En aquest darrer punt, el president de la formació ha recordat que l’acord amb la UE “està dins l’ADN del nostre partit i la ideologia”. 

Son quatre temàtiques en què hi pot haver “contradicció d’opinions dins la militància”, ha reconegut Espot, preò que sempre s’acaba trobant “l’equilibri”. I en aquest sentit, Espot ha comentat que “veiem com els nostres opositors cada cop tenen més tendència a l’extremisme i la radicalització”, la qual cosa els permet ocupar l’espai de centralitat política, “el que millor reflecteix el sentir majoritari de la ciutadania i mollor permet defensar l’interès general”.

D’altra banda, Mateu ha comentat que els principals reptes de la formació són la conclusió de l’acord d’associació, i també, en els dos anys que queden de legislatura, “renovar el lideratge”, perquè Espot no pot optar a la reelecció.