Els andorrans no volen l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), segons es desprèn dels resultats de l’enquesta de l’Observatori del segon semestre del 2024 que ha presentat avui Andorra Recerca + Innovació (AR+I). Si anem a les xifres concretes, un 46,9% dels 333 andorrans consultats votaria en contra i només un 24% ho faria a favor. Entre els que no ho saben o no contesten, superen els favorables, amb un 29,2%. Pel que fa als residents (490), els resultats són més ajustats: un 36,5% en contra i un 34,7% a favor.

“Les opcions del ‘sí’ passen perquè quan es faci el referèndum tothom estigui més ben informat, ja que la foto no és fixa, és possible que hi hagi canvis, no hi ha estabilitat”, ha afirmat el coordinador de l’àrea de sociologia de l’AR+I, Joan Micó. A més, ha afegit, “entre els indecisos hi ha una major proporció de persones decantades cap al ‘sí’, però tampoc és aclaparador”. Ara bé, “els del ‘no’ també tenen molts arguments i els interessa que corrin, pot passar de tot”, ha vaticinat.

L’enquesta analitza un conjunt d’aspectes vinculats a la posició dels ciutadans respecte a l’acord d’associació. Per exemple, al voltant de la informació sobre el contingut del text acordat. La gran majoria d’andorrans i residents consideren que estan poc informats. Un 67% dels andorrans i un 76,2% dels residents creu que poc o gens. En canvi, el percentatge de ben informats tot just supera el 30% entre els nacionals.

Sobre la manera en què està comunicant el Govern, dominen amb més del 60% de respostes entre els ciutadns andorrans els que es consideren que és entre regular (33,4%) o malament o molt malament (30,7%). En aquest sentit, demanen informació més clara i menys tècnica, una major transparència, més reunions de poble i més aportacions a través de les xarxes socials.

Pel que fa a la pregunta sobre si globalment es pensa que l’acord és positiu o negatiu per a Andorra, els andorrans que creuen que és molt o més aviat negatiu augmenta cinc punts respecte al mes de juny, ja que passa del 38,9% al 44,3%. Al mateix temps, la sensació contrària disminueix també cinc punts, del 40,8% al 35,3%.

Per últim, a la qüestió sobre quin tipus de relació consideren els ciutadans que s’hauria d’acordar entre Andorra i la UE, augmenta en aquests darrers sis mesos els que es posicionen a favor de mantenir els acords actuals, del 35,3 al 40,5%, mentre que disminueixen els que volen un acord com el que s’ha negociat, del 26,4 al 17,8%. Els que volen un acord diferent a l’actual només són el 16,5% i els que s’estimen més ser un estat membre només són el 6,3%.

Micó alerta que augmenta el rebuig a la immigració pels debats de fora
Els enquestats que creuen que l’acord d’associació seria més aviat perjudicial per a la política migratòria superen la meitat dels consultats, amb un 56,5%. A més, la immigració apareix per primer cop com a aspecte a millorar, tot i que només en el 5,6% dels casos. “És menor, però és significatiu, perquè abans no hi era, i això passa perquè importem debats de fora farcits d’estereotips”, ha alertat Micó. “Els andorrans estan acostumats a la barreja i no es veu com una amenaça, perquè el mercat laboral necessita aquestes persones, però acostar-se a l’extrema dreta pot passar i pot anar a més”, tot i que a Andorra hi ha quotes per regular els fluxos de la immigració. En aques sentit, ha recomanat a les administracions que apostin per l’acompanyament dels nouvinguts.