Uns comptes pensats “a curt termini, d’obrir cada dia la persiana però sense una visió de futur”, i que responen a “la definició del model de Demòcrates del dia a dia”, però on no es veu “cap planificació” ni “cap a on volem anar”, i el fet que estiguin “mancats d’ambició” ha portat el Partit Socialdemòcrata a presentar una esmena a la totalitat del projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2025.
Així ho han explicat avui la presidenta del grup parlamentari, Judith Casal, i el conseller general de la formació, Pere Baró, en una compareixença en la qual han lamentat també que els ingressos que han de servir per sustentar l’Estat provinguin gairebé únicament de l’economia productiva, motiu pel qual han reclamat novament una revisió del sistema fiscal per tal de donar compliment així a l’article 37 de la Constitució, que estableix que tothom ha de contribuir “a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica”.
Baró ha destacat la necessitat de disposar d’un pressupost que “treballi les prioritats del país, però no només les del 2025, sinó també les dels propers anys”, i en aquest sentit va recórrer a la qüestió de l’habitatge recordant que “si ara es gasta molt en habitatge és perquè abans no s’havia fet”, una “manca de planificació que ens preocupa molt”.
Per la seva part, Casal, que ha lamentat que “un altre cop s’equilibra els comptes amb els guanys d’Andorra Telecom i FEDA” i ha apuntat que si malgrat aquesta transferència encara poden fer front als reptes que tenen potser “caldria abaixar les tarifes i no penalitzar el ciutadà”, ha volgut fer una visió panoràmica dels comptes presentats per Demòcrates amb Xavier Espot al capdavant del Govern. Així, la presidenta del grup socialdemòcrata ha detallat que entre el 2019 i aquests comptes per al 2025 el PIB ha crescut un 34%, a la vegada que la despesa corrent ho ha fet un 43% i el deute, un 32%.
En aquesta línia, Casal ha lamentat que els ingressos provinents de la imposició indirecta creixen per sota del PIB i ha carregat contra el sistema d’imposició directa, perquè “penalitza l’economia productiva i facilita l’especulativa, ja que no es grava els rendiments de capitals”.
Casal, que ha assegurat que “no s’entén que un treballador hagi d’aportar el 5% o el 10% del seu salari i algú que tingui dos milions en un fons d’inversió no pagui ni un euro”, ha remarcat que per considerar uns pressupostos socials “no s’ha de mirar només les ajudes que es donen, sinó també com s’obtenen els ingressos”, i ha lamentat que “no es pot distribuir equitativament perquè no es recapta equitativament”.
Per tot plegat, la dirigent socialdemòcrata ha plantejat la creació d’una taula de treball per abordar una reforma del sistema fiscal.