El Raonador del Ciutadà recomana modificar l’Ordinació d’organització i funcionament dels Comuns, del 29 de novembre del 2011, perreduir el termini màxim de lliurament de la informació sol·licitada pels consellers a 7 dies naturals. En aquest sentit, també recomana que els membres dels òrgans col·legiats del Comú -Consell de Comú, Junta de Govern i les comissions- “disposin de la màxima informació i documentació possibñe, així com del temps raonable i necessari per a treballar, discutir i/o prendre decisions segons escaigui”. Aquestes són les recomanacions que fa el raonador, Xavier Cañada, en resposta a les demandes i queixes que els consellers d’Amb Seny, de la minoria al Comú de la Massana, Guillem Forné i Laura Bragança, van presentar-li a mitjans de juliol. 

Forné i Bragança van exposar a Cañada diferents situacions en les que s’han trobat amb dificultats per accedir a la informació i realitzar les tasques de control i fiscalització de l’acció comunal que tenen encarregades en qualitat de consellers de l’oposició. Després de recordar que el Raonador del Ciutadà no ha de donar la raó a una part  a l’altra ni té vocació de substituir les vies ordinàries legals per fer valdre els drets de la ciutadania, Cañada considera que no facilitant d’entrada la informació “es minva o es difculta” la participació en els afers del Comú i que així “es colpeja de ple un dels pilars fonamentals de la democràcia participativa” i creu que “sense la informació completa i necessària per valorar i raonar les diferents opcions i circumstàncies dels punts de l’ordre del dia a tractar, els consellers no poden exercir de manera òptima i amb la mínima garantia les funcions que tenen encomanades”.

En la resolució, el Raonador del Ciutadà també suggereix a tots els consellers comunals, “en especial als de la minoria”, que davant de situacions com les exposades “esgotin les vies de diàleg i de queixa en el si del propi Comú”.

Amb Seny, que considera que la resolució del Raonador “avala la majoria dels nostres neguits”, espera que “aquestes conclusions serveixin com a punt de partida i posin de manifest la necessitat de revisar la regulació de l’Ordinació d’organització i funcionament dels comunsper contribuir a un millor funcionament institucional i a una col·laboració més efectiva entre la majoria i la minoria política”.