El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut deixar clar que abans de qualsevol aplicació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, serà sempre després de la celebració del referèndum. Primer de tot, caldrà veure si finalment es considera un acord mixt (pel qual s’afecten competències dels Estats membres i per tant es requereix l’aprovació per part dels diferents parlaments nacionals, i en algun cas també regionals) o no, i després celebrar la consulta ciutadana. I en cas que l’acord es considerés mixt, l’entrada en vigor provisional “pot ser una conseqüència lògica” d’una victòria del sí en el referèndum.

Així tancava els debats originats al tomb de les possibilitats d’aplicació provisional de l’acord i de plantejar dues preguntes en el referèndum (cosa que l’excap de Govern, Jaume Bartumeu, ha defensat que era “introduir complexitat en una consulta popular que no és procedent”), en sortir de la reunió del pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE que s'ha celebrat aquesta tarda.

Justament, una de les qüestions que han treballat els membres del pacte d’Estat ha estat la del reglament de celebració del referèndum, que segons Espot està “molt avançat”. En aquest punt, ha afirmat que “s’ajustarà molt a les eleccions a les quals estem acostumats” i que serà un document “molt tècnic”, per aportar seguretat jurídica. Així, regularà com es desenvoluparà tot el procés, com es finançaran les campanyes, com es publicaran les llistes d’electors i com s’han de constituir els grups d’electors per promoure les campanyes a favor del sí o del no.

Més enllà de fer el punt de l’estat d’avançament del procés d’aprovació de l’acord, en el qual “no hi ha cap novetat” i el text es troba a la taula del Consell de la Unió Europea i els estats membres estan “ocupats i preocupats” pels diferents anuncis que arriben dels Estats Units, el cap de Govern ha informat també de les negociacions en marxa amb la Comissió Europea per l’aplicació del reglament Entry/Exit. Segons ha explicat Espot, aquestes van “a bon ritme i  a satisfacció dels interessos d’Andorra”. “Tot fa pensar que  el manteniment de l’statu quo en els controls d’entrada i sortida del nostre país es podrà garantir”, ha conclòs. A més, Espot ha recordat que l’entrada en vigor d’aquest reglament s’ha postposat novament per dificultats d’aplicació dels mateixos estats membres.

El cap de Govern ha aprofitat per deixar clar que tot plegat no té res a veure amb el grup de treball que es vol engegar amb Espanya per tractar qüestions d’immigració, on encara no s’ha rebut cap petició perquè tampoc s’ha constituït.


Trobada cada quinze dies per a una major coordinació
La reunió del pacte d’Estat ha decidit, a proposta del representant de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, reforçar la coordinació entre els seus membres i incrementar les reunions, d’un cop cada dos o tres mesos a cada quinze dies. “Hem d’evitar declaracions ambigües i relliscades polítiques com les que hem pogut observar aquest inici d’any”, ha lamentat Bartumeu. 

D’aquesta manera, “les reunions han de servir per articular un argumentari clar en defensa d’un acord que és bo per a Andorra i que no estem disposats a continuar observant errors que perjudiquen l’interès general del projecte, perquè això pot ge-nerar confusió entre la ciutadania”.