Els cònsols consideren que les condicions de crisi energètica que van portar els comuns a assumir el cost de l’enllumenat públic dels trams urbans de les carreteres generals i secundàries, de titularitat del Govern, ja no es donen, i demanen recuperar la situació anterior, de gratuïtat d’aquest servei. És a dir, que siguin el Govern i Feda qui assumeixin el cost d’aquesta electricitat. Ha estat el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, acompanyat de la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, qui ha explicat a la premsa la demanda, tot assenyalant que els comuns ja van fer un esforç d’estalvi energètic canviant les lluminàries per unes de més eficients. “Atès que la situació no és la mateixa, s’espera una evolució de l’acord temporal” que es va assolir en el marc de la crisi energètica del 2021, ha manifestat Alcobé, que creu que cal parlar també de la gestió dels altres serveis públics associats a aquests trams de carretera. Es tracta de veure “qui fa què”, ha comentat. Alcobé ha volgut remarcar que els comuns també fan inversions en aquestes vies, proveint els fanals o fent la xarxa de clavegueram.

La Soliguia geolocalitzarà els recursos socials disponibles al país
Aquest ha estat un dels punts  de l’ordre del dia de la reunió celebrada a Canillo, entre els quals també hi havia la presentació d’Anna Gabriel com a nova representant dels Comuns a la comissió executiva de l’Institut Andorrà de les Dones o la presentació de la Soliguia, una aplicació mòbil que recollirà i catalogarà els més de 350 serveis i recursos socials que hi ha al país i els geolocalitzarà. La idea, segons ha exposat Mas, és que pugui estar operativa en un termini de dos mesos, després que ara els comuns validin i revisin la informació relativa als serveis que ofereixen cadascun d’ells. Aquest és un projecte que ja funciona a França i Catalunya, que s’integra en els programes Poctefa i rep finançament de la Unió Europea. La Soliguia facilitarà als professionals orientar les persones en situació de vulnerabilitat cap als recursos més adients, i també als usuaris a trobar els recursos disponibles al territori.

D’altra banda, els cònsols també han rebut la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, que els ha presentat dos projectes de llei en els quals s’està treballant per entrar a tràmit parlamentari al llarg d’aquest 2025 i que són “importants per als Comuns”, com són el projecte de llei d’arxius i el de patrimoni cultural.

L’APTA vol una taula estratègica d’urbanisme
Representants de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA) han comparegut a la Reunió de Cònsols per traslladar-los el que entenen com a “necessitat” en relació amb l’urbanisme i el treball engegat per modificar la Llei del sòl. Demanen una “visió global i no purament parroquial” de l’urbanisme, i per això proposen una taula de treball permanent i “estratègica”, a nivell polític i tècnic, que permeti donar una visió actualitzada de les necessitats quan es vagin succeint les revisions dels pertinents POUPs. Unes idees de les quals els cònsols han “pres nota” i algunes també les compartiran quan els toqui comparèixer a la comissió d’estudi que du a terme el Consell General. Alcobé ha defensat que els comuns són “actors principals” en l’urbanisme i han de tenir un rol en la reflexió i l’anàlisi que s’està fent actualment.

Lligat a l'urbanisme, els cònsols també han escoltat la compareixença del seu representant a l'Institut Nacional de l'Habitatge, Lluís Ginjaume. En aquest punt, Alcobé ha defensat l'actitud proactiva dels comuns buscant solucions i "anticipant" la possible pujada de preus dels lloguers que pugui venir amb l'aixecament de la pròrroga forçosa dels contractes l'any 2027. En aquest sentit, ha defensat que "No hem d'inventar res", sinó "copiar els bons exemples", i per això compten amb Ginjaume, que coneix la realitat i les mesures adoptades en d'altres indrets. Segons el cònsol de Canillo, cal trobar un equilibri entre els drets dels propietaris i dels llogaters, així com donar garanties a uns i altres.