El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que "cap país és immune" a la desinformació i que aquesta "afecta la democràcia i la cohesió social". En aquest sentit, s'ha referit al risc de desinformació i manipulació de cara a la consulta prevista per a l'any vinent a Andorra per a l'Acord d'Associació amb la UE, que "pot soscavar un dels projectes cabdals per al futur desenvolupament del Principat", segons resumeix el Govern en un comunicat.

Ho ha dit Espot, que aquest dijous ha participat en la quarta Reunió de la Comunitat Política Europea (CPE), que s'ha dut a terme al Palau de Blenheim, al comtat d'Oxfordshire, al sud-est d'Anglaterra. Allí ha pres part, juntament amb 47 mandataris europeus, tant a la sessió plenària com a les reunions i trobades en què s'ha debatut sobre els grans reptes del continent com són la defensa de la pau i la democràcia, garantir la connectivitat i el subministrament energètic i els moviments migratoris.

Ha estat en la taula titulada 'Defensar i assegurar la democràcia', copresidida pel president de la República francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, i la presidenta de la República de Moldàvia, Maia Sandu, on s'ha debatut sobre la desinformació i la manipulació de la informació com una de les amenaces més importants contra les democràcies europees. En la taula rodona han pres part els representants de Bòsnia i Herzegovina, el secretari general de l’OTAN, la República Txeca, la Comissió Europea, Finlàndia, Islàndia, Kosovo i Lituània, a més d'Andorra.

En la seva intervenció, Espot s'ha alineat amb la proposta dels mandataris participants d’establir una xarxa de col·laboració que promogui, des del respecte, el dret a la informació i a la llibertat d'expressió, fonts d'informació transparents, responsables i plurals; i construir i desenvolupar un espai de col·laboració per sensibilitzar, compartir informació i contrarestar la manipulació i les interferències de la informació.

Espot ha expressat que cal tenir una acció conjunta a llarg termini per fomentar la resiliència social davant la desinformació, que ha d'incloure la participació de la societat civil, i ha conclòs afirmant la voluntat de continuar treballant a favor dels valors democràtics tan arrelats a Andorra.

Durant la jornada de treball, el cap de Govern, que s'ha desplaçat al Regne Unit acompanyat del secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, i de l'ambaixadora d'Andorra a la UE, Esther Rabasa, ha tingut l'oportunitat de mantenir diferents reunions i trobades amb els seus homòlegs presents a Blenheim.

Així, ha pogut intercanviar amb el ministre d'Estat de Mònaco, Pierre Dartout, i amb el secretari d'Estat per als Afers Exteriors de San Marino, Luca Beccari, l'actualitat política i econòmica dels tres països. Tots tres han tractat el rol que els petits estats tenen en els fòrums polítics globals amb els primers ministres de Luxemburg, Luc Frieden, d’Islàndia, Bjarni Benediktsson i de Liechtenstein, Daniel Risch. Amb l’Alt comissionat de la UE, Josep Borrell, han tractat l’agenda europea.

Amb el primer ministre de la República d'Eslovènia, Robert Golob, han tractat els àmbits de cooperació dels dos països de cara la visita oficial del cap de Govern en aquest país prevista per al mes de setembre.

Espot ha pogut intercanviar sobre els diferents àmbits de la col·laboració bilateral amb la presidenta de la Confederació Suïssa, Viola Amherd, així com amb el canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, i el primer ministre de Noruega, Jonas Gahr Støre.

El programa de la Reunió ha conclòs amb la recepció oferta pel rei Carles III d’Anglaterra als caps d’Estat i de Govern aplegats al Palau de Blenheim.

La Comunitat Política Europea es va constituir fa un parell d'anys per iniciativa del president de la República francesa i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, després de la invasió a Ucraïna per part de Rússia. La CPE reuneix països europeus amb l'objectiu de defensar i assegurar els valors democràtics del continent. La reunió de tardor del 2024, es durà a Hongria, que ostenta l'actual Presidència de la Unió Europea.