El Govern d’Andorra “va fer el que havia de fer” després de rebre la nota de l’agència contra el blanqueig de capitals dels Estats Units d’Amèrica (FinCen) alertant dels suposats casos que es donaven a través de Banca Privada d’Andorra (BPA) i els seus membres “no van estar sotmesos a cap pressió”, ha assegurat el cap de Govern, Xavier Espot, davant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE).
Ha estat a preguntes de la representant d’Esquerra Republicana de Catalunya, Laura Castel, que demanava per “l’escàndol” desvelat el dia anterior per l’emissora RAC1 sobre una sèrie de correus amb els quals el govern espanyol i l’andorrà haurien pactat la caiguda del banc, que Espot ha exposat que “no puc respondre per possibles relacions individuals” però que els membres del govern d’aleshores “no van estar sotmesos a cap pressió” i que l’actuació de l’Executiu va ser conseqüència de la nota de la FinCen, el contingut de la qual es va conèixer el 10 de març del 2015, i buscava “salvar la plaça financera” andorrana i preservar l’interès nacional.
Drets i Unió Europea
Després d’oferir un discurs, en el qual ha reafirmat el compromís d’Andorra amb el multilateralisme com a via per afrontar els reptes globals del canvi climàtic, la pau i per la pervivència de la democràcia, per exemple, i la seva voluntat de participar-hi activament, Espot ha respost a les preguntes dels representants de l’APCE. Dues d’elles feien referència a la prohibició de l’avortament i com això vulnera els drets fonamentals de les dones, a les quals Espot ha respost que es treballa amb el copríncep episcopal i el Vaticà amb el “compromís” de fer “compatibles” l’objectiu de despenalitzar-lo i el del manteniment de l’equilibri institucional. En aquest punt ha assegurat que es mantenen debats “fructífers” i que la solució arribarà aquesta mateixa legislatura, que acaba la primavera del 2027.
El cap de Govern també ha hagut de respondre sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea i la possibilitat d’obrir el dret de vot als residents a les eleccions comunals. En aquest darrer cas ha estat el socialista portuguès Paulo Pisco qui demanava, veient l’aproximació amb la UE, per la possibilitat que els residents poguessin participar en les eleccions comunals. Espot ha defensat que, des de la perspectiva d’un petit país amb la meitat de la població d’altres nacionalitats i on, si es permetés, al voltant del 90% tindria la doble nacionalitat, aquesta possibilitat no es pot permetre perquè l’andorrana passaria a ser “testimonial”. En aquest punt, ha explicat que es treballa en una flexibilització de l’accés a la nacionalitat andorrana, permetent que els 20 anys de residència puguin ser interromputs, i ha afegit que els únics drets als quals no tenen accés els residents són els polítics, al sufragi passiu i actiu.
Vinculat a aquest debat, Espot ha assenyalat que “part d’aquesta problemàtica la resoldrem a través de l’acord d’associació amb la UE”, ja que permet “una reciprocitat sense traves i sense problemàtiques entre països associats i membres” pel que fa a les quatre llibertats (de circulació i establiment de persones, de capitals i de serveis) i, “des d’aquest punt de vista, les restriccions deixaran d’existir”. En relació amb l’acord amb la UE, el cap de Govern ha defensat que facilitarà la diversificació de l’economia i aportarà noves oportunitats, també per als joves andorrans, i facilitarà la participació al mercat comú d’una manera adaptada. Així, després d’assenyalar que s’està en una “fase crucial”, ha agraït el suport per part dels diferents estats i ha expressat el desig de poder contribuir a la construcció d’una Europa “on la dignitat, la democràcia i la justícia siguin el far de les nostres accions”.
Andorra dona l’oli ‘Ruta de Ferro’ al Consell d’Europa
Andorra ha donat l’oli Ruta de Ferro, de l’artista andorrà Arnau Sánchez Campamà, al Consell d’Europa. La donació s’emmarca en la celebració del 30è aniversari de l’adhesió del Principat a l’organisme internacional i “referma el compromís amb l’art i la cultura com a llenguatge universal i com a eina per enriquir el diàleg i la diversitat cultural entre els pobles”. L’obra representa un paisatge que transporta a les muntanyes andorranes jugant amb la llum i les textures per captar la serenitat i l’energia dels paratges naturals del país. Així ho explica el Govern en un comunicat de premsa en el qual s’informa de les diferents reunions mantingudes a Estrasburg per part del cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor. Abans d’intervenir en la segona sessió de l’APCE, convidat pel seu president, Theodoros Rousopoulos, Espot ha mantingut una trobada bilateral amb aquest. Després s'han traslladat a la seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans, on s'han reunit amb el representant del president, el jutge francès Mattias Guyomar, i amb la representant andorrana, Canòlich Mingorance. Finalment, Espot i Tor també s'han reunit amb el secretari general del Consell d’Europa, Alain Berset, a qui han fet entrega de l’obra d’art. Abans però, li han expressat el suport d’Andorra en el projecte Pacte per a la Democràcia, un conjunt d’accions, consultes i mecanismes participatius per enfortir la democràcia i els seus valors a Europa, implicant diversos actors, inclosa la societat civil i els joves, que el secretari general està impulsant.