El Govern no té la intenció de replantejar les condicions per al reagrupament familiar pel que fa als nous llindars econòmics que es van aprovar fa uns dies. Ho ha reiterat avui el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Segons ha explicat, el cost de la vida a Andorra és elevat i existeix un problema d’habitatge. Uns factors que fan que sigui “complicat” poder residir al país i viure dignament, ha remarcat. D’aquí que calguin uns ingressos suficients a l’hora de reagrupar la parella, els fills o els pares, va subratllar, si només té feina una persona de la unitat familiar. Al seu parer, la mesura que ha adoptat l’Executiu és “honesta” i s’ha pres per responsabilitat.  

En aquest sentit, s'ha mostrat sorprès que l’oposició “posi el crit al cel” quan el Govern fa ús del sistema de control dels fluxos migratoris, com és el cas,  ja que és una de les qüestions que aquests partits volen que l’Executiu defensi en la negociació de l’acord d’associació. Per això, ha posat en relleu que el que es pretén des d’aquests partits és “fer política al voltant de la mesura”. 

Plaça d’inspector
D’altra banda, Govern traurà a concurs un nova plaça d’inspector de treball per donar resposta al compromís expressat la setmana passada per la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la sessió del Consell General i evitar, doncs, que el servei es trobi sense els recursos necessaris. Segons Casal, es tracta d’una plaça per cobrir la vacant per jubilació d’un dels inspectors. Hi poden optar els funcionaris amb una titulació en l’àmbit del dret. 

Cal recordar que fa més de mig any que el Govern té pendent de cobrir una altra plaça d’inspector en l’àmbit de la construcció que ha quedat deserta en dues ocasions. En l’actualitat el servei té sis inspectors en actiu i està pendent de la cobertura de cap d’àrea. Preguntat sobre el cas d’un treballador de la construcció que va manifestar pràctiques abusives per part de l’empresa que l’havia contractat, el ministre va confirmar que la denúncia ja ha estat presentada a Inspecció de Treball i que en aquests moments està en fase d’instrucció.

La mediació pel transport sanitari “continua”
El ministre portaveu, Guillem Casal, ha insistit avui que li consta que el procés de mediació pel conflicte en el transport sanitari “continua”. Segons ha dit, existeix actualment una situació de dicotomia ja que hi ha alguns treballadors que volen trencar el procés i d’altres que no, però caldria saber quina proporció d’empleats hi ha en una i altra banda. En qualsevol cas, ha insistit que el Govern segueix apostant per la mediació i que per això “posa tots els ingredients necessaris” perquè sigui així i arribi a bon port. Ara bé, si la majoria de treballadors volguessin trencar el procés, l’Executiu i el SAAS “agafarien les regnes”. De tota manera, ha recordat que per fer un rescat o una resolució, tot hauria d’estar molt calculat i estudiat prèviament perquè la concessió ja preveu mecanismes per a la resolució d’aquestes situacions.