“Ja fa molts anys que treballo a la Seu d’Urgell com a policia i he vist que la policia de la Seu és estimada, es nota quan vas pel carrer, però el ciutadà et comenta que falta presència d’uniformats a peu”. Una reflexió del sotsinspector de la policia municipal, Antonio González. Una percepció del ciutadà que s’explica perquè “ens falta gent, així que últimament només estem atenent les urgències, els serveis a requeriment i els actes planificats”. 

Per fer front a aquesta realitat, constatada per la ciutadania i assumida pel consistori, l’equip de govern ha demanat l’ajuda de la Fundació Bosch i Gimpera, de la Universitat de Barcelona (UB). Estudi i diagnosi fets, ahir es presentaven els resultats i les primeres pinzellades del pla d’actuació: la plantilla d’agents locals hauria de ser d’entre 24 i 26 agents, segons les ràtios establertes per la Federació de Municipis i Províncies, que és d’1,8 a 2 agents per cada mil habitants, segons exposava el responsable d’anàlisi i redactor del pla, Joan Josep Martínez, acompanyat pel catedràtic de Sociologia de la Facultat d’Econòmiques de la UB, Diego Torrente Robles. Però el cos alturgellenc només compta amb 19 (que es redueixen a vegades fins a la dotzena de disponibles, a causa de les baixes i altres circumstàncies).

“Retenir valor”
Què fer-ne? El primer pas és “retenir valor”, cosa que comença per “l’estudi dels sous, les millores laborals, que és una de les propostes que es fan al pla”. Però no es queda aquí i Martínez recollia que “també una qüestió molt demanada pels funcionaris policials és la formació”. Un agent rep formació a l’acadèmia, ampliava, però “la dificultat de cobertura porta en molts casos a tenir policies interins,  que no tenen la formació de l’Escola de Policia de Catalunya, i per tant són persones que estan amb uniforme al carrer però que tenen molts dubtes a l’hora d’actuar”.  A banda, altres hams per afermar la plantilla passen per “pujar l’escala de comandament o tenir més projecció de futur”.

És clar que per ampliar i mantenir plantilla les arques municipals han de fer un esforç econòmic. Un esforç que encara no està acabat de quantificar, apuntava l’alcalde, Joan Barrera. Al pròxim pressupost –sembla que no passarà per ple abans del gener– ja s’haurà de contemplar, però serà un esforç a dividir en tres exercicis, puntualitzava. 
Alguna de les mesures que contempla el consistori per fer més atractiu el sou dels agents està que compleixin l’horari de 37 hores i mitja durant tot l’any (i no les 35 setmanals també possibles segons el conveni). Serà un win-win que arrodonirà nòmines i permetrà cobrir millor els serveis. També s’inclouran altres millores salarials, en el complement de  destí, de productivitat i altres d’específics. 

Al marge, com el batlle ja havia explicat en alguna ocasió anterior, està en marxa la redacció de les bases per al concurs amb el qual confien arrodonir la plantilla. 
“Evidentment, no només hi haurà millores salarials, sinó que hi haurà altres actuacions que també demanen”, hi afegia Barrera, com ara la formació, que es podrà oferir a través de la UB sense anar més lluny. 

Més enllà de la retenció d’una plantilla “volàtil”, en paraules de Torrente Robles, un problema que afecta els municipis catalans (a diferència d’Espanya, matisava), aquest pla estratègic incorpora altres mesures, començant per les “polítiques de proximitat, model policial i imatge corporativa”, així com la millora dels procediments administratius i coordinació interna, van detallar els responsables del projecte, elaborat en col·laboració amb els tècnics municipals i la mateixa plantilla. 

L’objectiu de tot plegat, resumia Martínez, és que “la policia municipal de la Seu agafi, o torni a agafar, aquella pràctica que amb més efectius podien assumir, que és  ser una policia de proximitat, una policia orientada a la resolució de problemes”.