Els residents francesos a Andorra han exercit avui el seu dret a vot en la primera volta de les eleccions legislatives que es van celebrar a l’Estat veí del nord. En concret, havien d’escollir el diputat de la cinquena circumscripció a l’estranger, juntament amb els expatriats que viuen a Portugal, Espanya i Mònaco. Igual com va passar al conjunt de França, a Andorra també es s'ha imposat el Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen, en aquest cas per onze punts d’avantatge respecte al segon.

A l’espera dels resultats definitius que es coneixeran avui, amb els vots emesos des d’internet, 463 residents francesos a Andorra han votat avui a l’ambaixada, dels 2.666 que tenien dret a vot. No s'ha comptabilitzat cap vot nul i sis en blanc. La candidata d’RN, Johana Maurel, s'ha imposat claramanet amb un 37,85% dels vots, seguida a una certa distància pel candidat independent de la coalició del president Emmanuel Macron, Stéphane Vojetta, que ha assolit el 26,25% dels sufragis. El tercer més votat ha estat el representant de la nova coalició d’esquerres, el Front Popular, Maxime da Silva, amb prop d’un 20% (19,91%).

El president, tercer
Al conjunt de França, la formació d’extrema dreta Reagrupament Nacional ha guanyat la primera volta de les eleccions legislatives a França amb el 34,2% dels vots, segons indicaven les primeres projeccions, que situaven l’aliança d’esquerres, el Nou Front Popular, en segona posició amb el 29,1% dels suports i del bloc liderat pel president Macron amb el 21,5% dels sufragis. Els Republicans, la dreta tradicional, es quedaria com a quarta força amb el 10% dels vots. Si es confirmen les projeccions, l’extrema dreta guanyaria per primer cop unes eleccions legislatives a França i es posicionaria com a primera força a l’Assemblea Nacional.

El parlament compta amb 577 escons i, segons les projeccions, Reagrupament Nacional es quedaria entre 240 i 270 seients, mentre a l’aliança d’esquerres li correspondrien entre 180 i 200 seients. El bloc liderat per Macron tindria entre 60 i 90 diputats i Els Republicans entre 30 i 50.

La victòria en la primera volta de les legislatives posiciona el partit de Le Pen i Jordan Bardella com a clar favorit per ser la primera força en l’Assemblea Nacional després de la segona volta, que se celebrarà el pròxim diumenge. Ara bé, es manté la incògnita si el partit ultra tindrà els suficients diputats per designar un primer ministre i formar govern. Les enquestes per a la segona volta situen la formació encara per sota de la majoria absoluta, que a la cambra francesa es troba en 289 diputats.

En saber-se els resultats, Le Pen ha afirmat que “els francesos han votat passar pàgina” i ha demanat “més suports en la segona volta per poder arribar a la majoria absoluta i que el candidat de la formació pugui governar”. Precisament, Bardella ha demanat als francesos fer una “elecció històrica” en la segona volta de les eleccions legislatives a favor de la seva formació davant el “perill existencial” que, ha assegurat, suposa l’aliança d’esquerres. En una declaració des de París després dels comicis, Bardella ha demanat als ciutadans un “últim esforç” diumenge que ve per guanyar davant una esquerra que, va afirmar, és “perillosa”. “Si diumenge ens donen una majoria absoluta, seré el primer ministre de tots els francesos”, ha afirmat, tot apel·lant a la necessitat “d’alternança” en el poder.

Gran desfeta
Per la seva banda, el líder de l’aliança d’esquerres, Jean-Luc Mélenchon, ha qualificat la primera volta com una “gran desfeta” de Macron i ha cridat a una majoria absoluta per a la segona volta per poder frenar l’extrema dreta. “O el Nou Front Popular o el Reagrupament Nacional”, ha assegurat el dirigent progressista. 

Per últim, Macron ha apel·lat a construir un “gran reagrupament clarament demòcrata i republicà” per frenar l’extrema dreta de Reagrupament Nacional en la segona volta de diumenge que ve. En una carta remesa a l’agència AFP, el president francès ha defensat que l’alta participació que es va assolir ahir “mostra una voluntat de clarificar la situació política”.