Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es fa una valoració positiva de l’estudi d’impacte de l’acord d’associació amb la Unió Europea per diversos motius, i també pel resultat. Que tingui un impacte positiu, encara que “moderat”, “ens fa ser optimistes”, ha declarat el director gerent de l’organització empresarial, Iago Andreu, que ha recordat que l’estudi presentat ahir per Andorra Recerca i Innovació calcula un creixement addicional  del 5% del producte interior brut (PIB), per sobre del que es registraria sense acord. Ara bé, “que ningú es pensi que això serà un camí de roses”, ha advertit, ja que “calen molts esforços” per adoptar la normativa i preparar-se, cosa que les empreses ja tenen assumit i hi estan acostumades. 

De la mateixa manera, Andreu ha valorat que seria bo veure si hi hauria impacte en el PIB per càpita. En aquest punt, el gerent de la CEA ha recordat que “en la línia general” els darrers anys el PIB ha anat en augment, mentre que el PIB per càpita s’ha mantingut relativament estable. Així, ha demanat “d’entre tots” fer esforços perquè l’acord també “ajudi” en aquest sentit i “siguem capaços de treure’n el màxim profit”.

Més enllà del resultat, el representant de l’organització patronal també ha valorat positivament el fet que “d’estudi d’impacte com a tal és el primer que es fa”, i especialment que s’hagi “impulsat i coordinat” des d’Andorra. D’aquesta manera ha manifestat que “des d’Andorra hàgim estat capaços de generar aquest coneixement en un tema tan complex és una cosa bona”.

Solució interna
Des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach ha reiterat que l’acord “no serà la panacea”. “Se’ns vol fer creure que ens enlairarem, i això no va així”, ha advertit. D’aquesta manera, tot i “tenir clar” que cal anar cap a l’acord d’associació malgrat no estar d’acord en com s’ha treballat, “són els polítics andorrans que han de resoldre” els principals problemes del país: “alta especulació”, “pèrdua de poder adquisitiu” i “augment de la cistella de la compra”, ha conclòs.