Ja fa un any que se’n parla,  d’establir mecanismes de cooperació i col·laboració entre el Consell General i el Parlament de Catalunya, i ara sembla que va agafant forma. A finals de l’any passat, des de la institució andorrana es va fer arribar una proposta de memoràndum d’entesa a la catalana. 

Durant la visita a Andorra de l’aleshores presidenta de la cambra catalana, Anna Erra, el febrer passat ja es va valorar com a “molt interessant” poder compartir experiències del dia a dia parlamentari i analitzar com es treballen qüestions que afecten banda i banda de la frontera, com pot ser avui l’habitatge, que vulguem o no les polítiques d’un cantó afecten l’altre; o el projecte de tramvia, que en aquest cas es planteja per connectar la Seu d’Urgell amb el Principat; també la Llei del català que es debatia fa un any al Consell General. En definitiva, i com va manifestar aquell dia el síndic general, Carles Ensenyat,  és interessant veure “com resolem problemes del dia a dia de la institució”, ja que “no deixem de ser dos parlaments amb realitats similars”. 

I així, el document que va trametre el Consell General al Parlament de Catalunya, la mesa del qual està analitzant, contempla dues vies de relació. D’una banda hi ha la política, entre consellers i diputats, amb la creació de grups de treball específics en àmbits d’interès comú, l’organització de jornades o seminaris també de temes d’interès comú i la potenciació de les relacions entre parlamentaris d’ambdues cambres. De l’altra hi ha el nivell tècnic, amb l’impuls de cursos o seminaris de formació tècnica i jurídica per al personal i equips tècnics d’ambdues institucions; l’intercanvi d’informació i experiències entre els serveis tècnics; i fins i tot la promoció d’estades i d’intercanvis de funcionaris i la cooperació i assistència tècnica i jurídica entre els equips d’ambdues institucions.

Els objectius perseguits no són altres que el “desenvolupament d’un diàleg fluid entre ambdós parlaments” i “l’establiment d’un marc de cooperació interparlamentària”. I tot plegat preveu també la creació d’una comissió interparlamentària amb participació de consellers generals i diputats del parlament, a mode de grup d’amistat entre les dues institucions, com ja existeixen amb d’altres legislatius.