La decisió del Consell de la Unió Europea sobre la naturalesa de l’acord d’associació s’espera per abans del proper mes de juny. Així ho ha defensat el cap de Govern, Xavier Espot, en un col·loqui organitzat per l’agència de notícies Europa Press a Madrid. Segons Espot, la culminació d’aquest procés és una prioritat de la presidència polonesa, que acaba la primavera vinent. 

En aquest punt, el cap de Govern ha recordat que el Consell de la UE ja fa gairebé un any que disposa del text i ha de determinar si algunes parts de l’acord tenen naturalesa mixta (han afectat competències que els estats no tenen cedides a la UE i per tant cal que siguin aprovades pels vint-i-set parlaments nacionals, i en algun cas com el belga o l’alemany també per parlaments regionals) i quines no (i es podrien aplicar sense aquest pas previ). 

Després de repassar els principals indicadors econòmics (creixement del 2,6% del PIB l’any 2024, “per sobre de la mitjana de la Unió Europea”, 9,6 milions de visitants, endeutament del 33% del PIB) i el recorregut fet fins a la homologació internacional (que va començar amb l’aprovació de la Constitució l’any 1993, que ha passat per la reforma fiscal introduint figures com l’Impost de Societats o el de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i l’obertura a la inversió estrangera, una “fita importantíssima” tal i com va subratllar Espot), el cap de Govern ha exposat els principals reptes que té plantejats el país i com l’acord d’associació “òbviament no els resoldrà per si sol, però sí que serà una pedra angular”, ja que un dels grans reptes passa per la diversificació econòmica.

Espot, que ha defensat que Andorra és “el primer o el segon país més segur del món”, que té un índex de criminalitat dels més baixos i té un sistema sanitari accessible i una educació pública de qualitat, ha manifestat que “l’èxit passa per la capacitat d’adaptar-se” als canvis, i per això cal diversificar l’economia amb sectors de més valor afegit. Per aconseguir-ho “no és suficient” regular i dotar de seguretat jurídica l’adaptació, sinó que “cal homologació” amb l’entorn, i en aquest sentit l’entorn “més immediat” d’Andorra passa per la UE.

En aquest darrer punt, el cap de Govern ha argumentat davant el públic madrileny que l’acord d’associació que Andorra ha negociat amb la UE també portarà avantatges competitius per a Espanya i França, ja que pot “enriquir i apuntalar el creixement” de la zona pirinenca i posar fre a la regressió demogràfica amb la creació de l’àrea funcional Andorra-Pirineus, en la qual Andorra podria esdevenir un pol de creixement econòmic.

Més enllà d’aquest aspecte positiu que pot aportar l’acord, Espot ha reiterat que Andorra “no té alternativa a l’acord” i que “la millor forma de mantenir l’statu quo” és justament aprovant l’acord d’associació amb la UE. “Aquest pas s’ha d’escometre i s’ha de fer en aquest moment”, ha dit, ja que negociar un nou acord no seria tan beneficiós per Andorra, o com s’està veient que passa amb Suïssa, la renegociació dels acords sectorials és menys favorable per al país tercer. Així doncs, “confio en la intel·ligència de la ciutadania d’Andorra”, ha manifestat després d’assenyalar que “on s’ha donat l’esquena al a UE, les coses no han anat bé”. De la mateixa manera, ha exposat que la reponsabilitat de qui governa és, lluny de pensar en l’avui, “preparar i donar fortaleses” per afrontar les dificultats que sorgeixin a més llarg termini, i en aquest sentit ha presentat l’acord d’associació ocm un instrument que donarà empara en el futur.

Futur per als bancs
En relació a alguns dels dubtes que suscita l’acord, Espot ha augurat un “futur pròsper” per al sector bancari si finalment es fa realitat l’acord d’associació amb la UE. En aquest sentit, ha recordat les veus que apuntaven a la fi de la banca andorrana amb l’aixexament del secret bancari i en canvi s’ha demostrat que poden competir. I amb l’acord “és normal aspirar a competir en igualtat de condicions”, i per tant reivindicar l’accés a mecanismes de liquiditat d’última instància.

Més enllà d’aquest, Espot ha assenyalat els tres punts que al seu parer preocupen més la ciutadania o els opositors de l’acord, i que són la pèrdua de sobirania (encara que ja ens obliguen altres acords a adoptar normativa europea i sense poder dir-hi la nostra, i amb l’acord s’escoltarà el que hi hagi de dir Andorra encara que sigui prèviament), el control de la immigració (que es continuaraà fent però notant exhaustivament) i la fiscalitat (que queda fora de l’acord).

“Andorra està al límit de la seva capacitat d’atracció de turistes”
El cap de Govern, Xavier Espot, també ha parlat del “procés de gentrificació” que es viu al Principat i que “es tradueix en problemes d’accés a l’habitatge”, a més d’un augment del cost de la vida i una acceleració del creixement urbanístic. Uns problemes als que s’intenta donar solució amb la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, una llei “polèmica” que s’aprovarà “d’aquí a unes setmanes” i que pemetrà posar més habitatges al mercat amb mesures com la limitació als no residents de l’adquisició de béns immobles, la cessió temporal de pisos buits o la prohibició de noves llicències per a pisos turístics. I parlant de turisme i de la necessitat de diversificar l’economia, en la que tenen un pes molt important sectors tradicionals, madurs, devoradors de recursos naturals i demandants de molta mà d’obra, Espot ha manifestat que “Andorra està al límit de la seva capacitat d’atracció de turistes”. Des del punt de vista de les infraestructures, entre d’altres, “tenim un límit”, i per això ha exposat que el repte és augmentar la capacitat adquisitiva dels visitants i desestacionalitzar, aconseguint que arribin al país turistes també durant la primavera o la tardor.

La diversificació de l’economia passa, al parer del cap de Govern, per activitats d’alt valor afegit, com poden ser sectors científics i tecnològics, com la biomedicina o d’altres, o de l’audiovisual. En aquest punt ha confirmat que la creació d’un parc científic i tecnològic és una de les prioritats del Govern i que el pressupost, que s’ha d’aprovar demà pel Consell General, ja preveu l’escomesa d’aquest projecte.
En definitiva, i a mode conclusió, Espot ha explicat que la seva visió de l’Andorra del futur és la d’un país pròsper, “amb creixement econòmic i cohesió social”, i això passaria per la creació de nous sectors i oportunitats per als joves, que no es vegin obligats a desenvolupar-se professionalment lluny del seu país.