La identificació de tot el perímetre fronterer entre Andorra i Espanya i especialment dels punts litigiosos es troba en una fase “molt avançada”, segons l’ambaixador espanyol, Carles Pérez-Desoy, després que el grup tècnic de delimitació de la frontera, integrat per tècnics d’ambdós països, hagi reprès la feina amb el bon temps. Pérez-Desoy no vol marcar cap data al calendari, però es tracta d’una fase prèvia i necessària: “Una vegada hàgim identificat els punts on hi ha discrepàncies buscarem les solucions, però encara no hi hem arribat. La feina prèvia es du a terme sobre el terreny i és molt complexa, no només per la meteorologia, també per la logística. Però som dos països amics, així que buscarem la manera d’entendre’ns”.

Cal recordar que la controvèrsia sobre la frontera va saltar el 2021, quan agents rurals de la Generalitat van elevar un informe que sosté que el 75% del parc solar del Planell de la Tossa es troba al municipi d’Os de Civís, en territori espanyol. Són 200 hectàrees en disputa, a les quals cal afegir altres tres punts en litigi: 80 hectàrees més el barranc del Coll de Laquell, entre Sant Julià i Civís; el vessant sud del Montmalús, 75 hectàrees entre Encamp i Lles de Cerdanya, i la zona sud-oest del Pic Negre, 30 hectàrees més entre Escaldes i Bescaran.

D’altra banda, i respecte a l’aula de batxillerat artístic que el ministeri s’ha compromès a obrir al Sant Ermengol, diu que encara no s’ha lligat però augura que les famílies “podran marxar tranquil·les de vacances”.