Fins a 46 de les 187 accions legals que es van interposar contra l’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries arran de la intervenció i posterior procés de liquidació de Banca Privada d’Andorra (BPA) es troben encara en curs a la Justícia.

Així ho ha explicat avui la presidenta de l’AREB, Sílvia Cunill, en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost on ha informat, emparant-se sovint en el fet que BPA era una entitat privada i que el cas està judicialitzat per no respondre a determinades preguntes dels parlamentaris, sobre l’evolució de les activitats de l’agència i sobre la tasca que queda per tirar endavant.

En relació amb les demandes, Cunill, que ha celebrat que “fins avui tot el procés seguit fins a arribar a la sol·licitud de liquidació de BPA ha estat validat per la Justícia, cosa que vol dir que s’ha fet bé i és ajustat a dret”, ha detallat que dels 148 processos administratius, 13 estan en curs, de la mateixa manera que 6 dels 10 de naturalesa civil i 27 dels 29 penals. 

Precisament, quant a l’àmbit judicial, la presidenta de l’AREB ha destacat com a causes més rellevants l’acció social de responsabilitat contra els antics administradors de BPA, aturada per prejudicialitat penal, que inclou una demanda econòmica de 479 milions d’euros, i la querella criminal contra els antics directius de l’entitat per associació il·lícita i activitat bancària il·legal, de la qual tampoc hi ha “cap novetat”.

Responent a les preguntes del conseller general del PS, Pere Baró, la presidenta de l’AREB ha assegurat que malgrat no fer-se públics els balanços de BPA “hi són i estan auditats per un auditor independent i de prestigi”, i que “els diners dels actius de BPA estan a BPA”. I serà precisament amb aquests actius que un cop liquidats es farà front a les obligacions amb els creditors fins allà on es pugui.

Pel que fa al desenvolupament normatiu, Cunill ha explicat que durant el primer semestre de l’any vinent s’espera poder comptar amb els primers plans de resolució de les tres entitats bancàries, eines que han de permetre que estiguin preparades i poder actuar ràpidament i evitar una liquidació concursal en el cas que es doni una situació similar a la de BPA, uns plans que “s’hauran d’anar actualitzant”.