El Consell General ha adjudicat la confecció de les Condecoracions de la Creu dels Set Braços a Condecoralia Artesanos, el proveïdor oficial de Casa Reial Espanyola, a més de la Creu Roja Espanyola o l’Orde de l’Àguila Vermella, entre d’altres. Concretament, el Consell General n’ha encarregat cinc, una que rebrà el copríncep francès, Emmanuel Macron, en el marc de la visita institucional que es preveu que  faci aquesta tardor, i altres quatre, que seran per a exsíndics generals en vida. A tres se’ls hi donarà aquest 2024, mentre que un quart la rebrà l’any que ve.

Així ho van explicar fonts del Consell General, que és qui ha encarregat les insígnies i qui ahir publicava al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra l’edicte d’adjudicació per un import unitari de 6.395 euros. 

La Creu dels Set Braços és una distinció honorífica que reconeix aquelles persones, físiques o jurídiques, institucions o entitats nacionals o estrangeres que “s’hagin distingit de manera extraordinària per la seva dedicació, constància, esperit d’iniciativa i treball contribuint significativament al benefici del Principat d’Andorra” o “s’hagin distingit en la promoció econòmica, social, divulgació científica, històrica o cultural, tant dins com fora del Principat d’Andorra” o “hagin realitzat fets de marcada transcendència”.

Val a dir que el reglament de la Creu dels Set Braços preveu que s’atorgui la condecoració als coprínceps, excaps de govern i exsíndics de manera automàtica. I també estableix que s’hagi d’entregar el mínim d’una condecoració biennal i limitar a un màxim anyal de tres no pòstumes a andorrans, sense comptar les automàtiques. Per tant, les preguntes que ara cal plantejar-se és quan s’atorgarà al copríncep episcopal? I als excaps de Govern? I als altres exsíndics? I se n’entregarà alguna de no automàtica?