El pressupost del 2024 s'ha modificat dos cops al Consell General, i ho ha estat sempre amb l’abstenció dels consellers del Partit Socialdemòcrata.
Una primera modificació permet que aquelles pensions inferiors a dues vegades el salari mínim interprofessional que la CASS paga a residents a l’estranger es revaloritzin, amb efectes des del passat 1 de gener del 2024, d’acord amb l’IPC harmonitzat europeu, que és del 2,9%. També es revaloritzaran les pensions que se situïn entre dos i tres salaris mínims, però en un 25% d’aquest IPC harmonitzat. Pels socialdemòcrates no té sentit que es discrimini per raó de residència “si tothom contribueix amb les mateixes condicions” i totes les pensions s’haurien d’haver revaloritzat d’acord a l’IPC andorrà. No ho veuen així la resta de grups, que es van mostrat tots d’acord amb aquesta revalorització diferenciada.
La segona modificació buscava actualitzar la quota de participació al Fons Monetari Internacional (FMI), que el propi organisme havia demanat incrementar en un 50%. En el cas d’Andorra, tal i com ha recordat el ministre de Finances, Ramon Lladós, s’enfila ara als 110 milions d’euros, però es tracta d’un compromís i només s’haurien d’aportar en cas de necessitat i, tal com ha assenyalat el cap de l’oposició, Cerni Escalé, “no comrpometria a llarg terme les finances andorranes”. Des del PS, però, i “per coherència i sentit d’Estat” s'han abstingut després de recordar que la formació no estava d’acord a adherir-se a “un monstre neoliberal” i que el seu és un “model antagònic” al que representa l’organització internacional.
Assentiment en la Llei del joc malgrat el debat
La nova Llei dels jocs d’atzar ha estat aprovada per assentiment de tots els grups parlamentaris. Han coincidit en què és un text que reforça la prevenció del joc abusiu i les ludopaties. Però malgrat l’ampli consens assolit, a la cambra s'ha generat un debat relativament crispat en relació a la implementació del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (Pisma) i el seu èxit o no, i també sobre la separació de poders.
La polèmica l'ha introduïda el conseller socialdemòcrata Pere Baró en explicar que s’havia rebutjat una esmena del seu grup per canviar el nom del Pla Nacional de Drogodependències -la recaptació per sancions a operadors del sector es destini a programes i mesures en la lluita contra les addiccions- a Pla Nacional d’Addiccions (i així englobar totes les addiccions i no només a substàncies), i que a més els grups de la majoria van haver de suspendre la reunió de la comissió per consultar amb el Govern si es podia acceptar l’esmena. Pel PS i Andorra Endavant, el canvi proposat no era de tan calat com per què s’hagués de preguntar a l’Executiu. Per la majoria sí.