Primer pas per traçar un front comú dels petits estats a les institucions europees davant el pes dels més grans. Els parlaments de Mònaco i d’Andorra han signat avui un acord de col·laboració per potenciar les relacions entre les dues cambres, en l’àmbit tècnic i polític. En aquest darrer aspecte, destaca la creació d’una comissió interparlamentària d’afers bilaterals Andorra-Mònaco, que precisament ja ha fet la primera reunió aquesta tarda al Consell General i que es reunirà com a mínim una vegada cada dos anys. 

En l’horitzó, segons ha explicat el síndic general, Carles Ensenyat, és abordar els problemes comuns per les dimensions similars. “Quan tots els països d’Europa voten són 40 veus, de les quals 10 són petits països, un 25%, però sovint els grans tenen la capacitat de traslladar al món un missatge comú, i això també ho hem de fer nosaltres”, ja que “si un d’aquests petits països tenim una votació o un candidat a guanyar ens hem d’unir, perquè sovint la manera com encarem les directives europees o els problemes del món són molt similars, per exemple en el cas de la Covid i d’altres”, ha afirmat Ensenyat.

Ara bé, es pot donar el cas que els petits estats no sempre estiguin d’acord. “Si això és així, no passa res, però el que és important és que amb el 90% de la resta de coses sí que ens posem d’acord”. D’aquesta manera, a partir del 2026 i el 2027, ha augurat el síndic general, “seran dues bones ocasions per posar en marxa aquesta idea comuna que deu països, en allò que es puguin donar suport, sense anar en contra del propi país, anem conjuntament amb la majoria de temes comuns”, ha emfatitzat Ensenyat.

L’entesa signada pels dos parlaments també inclou un vessant tècnic i administratiu, amb l’objectiu de dissenyar programes de formació conjunts per al personal de les dues cambres, intercanvi d’informació i bones pràctiques en l’organització i funcionament parlamentari, i promoure la cooperació jurídica dels dos equips.

D’altra banda, el president del Consell Nacional de Mònaco, Thomas Brezzo, ha assegurat que retirar-se de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) no ha tingut cap conseqüència per al país, i ha recordat que va ser la Comissió Europea qui va aturar les negociacions perquè els acords no tenien encaix en la Constitució monegasca.