Bona acollida dels grups i partits polítics, en general, de la presentació de les línies mestres del Pacte nacional per a la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari. Així ho sostenia la ministra de Salut, Helena Mas, en acabar la trobada tot remarcant que “estem molt satisfets i contents per les tres primeres reunions” dedicades a presentar el primer esborrany de document. La titular de Salut va tornar a defensar que es tracta d’un document “ambiciós i complet”, necessari per donar resposta als reptes que ha d’afrontar el sistema sanitari en el present i el futur.
Des dels grups parlamentaris es va compartir aquesta percepció de la necessitat del pacte, però des de l’oposició es van esgrimir algunes qüestions que consideren clau per arribar a consensos, tot reconeixent que es tracta d’un primer contacte amb l’esborrany del document que tindran a mà durant aquesta setmana i que també es donarà a conèixer amb tots els ets i uts demà mateix.
En aquest sentit, la consellera general de Concòrdia, Núria Sagués, va incidir que comparteixen i consideren ben identificats els eixos sobre els quals pivota tot el pacte: la promoció i protecció de la salut i prevenció de la malaltia; l’accés a una assistència sanitària de qualitat; la sostenibilitat i equitat del sistema; i la recerca i la innovació. Però cal “concretar molt més”, va emfasitzar Sagués. I no només això sinó que considera que caldrà prioritzar i calcular el cost que pot suposar tot plegat. Al seu parer, “la salut és una qüestió d’Estat” i troba per això encertat la implicació de tots els agents concernits, col·legis professionals, CASS, SAAS, associacions i partits. De tota manera, va puntualitzar que la metodologia s’ha d’afinar molt perquè amb una cinquantena d’agents concernits hi pot haver “dificultats” per assolir aquesta implicació.
També des del Partit Socialdemòcrata (PS) es fa notar la necessitat d’“establir prioritats i l’assignació pressupostària”, així com la importància de marcar els temps per portar a terme les línies i accions del pacte. Segons la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, es tracta d’un document “molt ambiciós” amb “un plantejament molt macro”. Salazar també va valorar de manera molt positiva la implicació dels agents concernits perquè “atacarà el problema des de diferents enfocaments”.
Andorra Endavant va mostrar reticències sobre la metodologia que es vol emprar per treballar el pacte nacional de salut. I és que no s’esperaven pas haver de treballar sobre línies generals, sinó fent propostes d’accions concretes. Així ho va exposar la presidenta suplent del grup parlamentari, Noemí Amador. Concretament, va referir que havien rebut amb “sorpresa” el plantejament inicial del Govern de fer aportacions més aviat generals. De tota manera, va reconèixer que la ministra de Salut es va mostrar oberta fins i tot a introduir canvis en la metodologia de treball.
Per part dels grups de la majoria, el conseller de Ciutadans Compromesos (CC), Manuel Linares, va qualificar de positiva la presentació del pacte de salut en tant que és “un full de ruta que ha de marcar els eixos que s’han d’anar treballant”. Va remarcar que “la salut és responsabilitat de tots”, per això va manifestar la importància que les associacions de malalts, per exemple, puguin dir-hi la seva. També va posar en relleu que les línies mestres del document s’hauran d’anar adaptant a les evidències científiques de cada moment. Finalment, va exposar que creu possible que d’aquí a dos mesos el document estigui enllestit quant a les línies mestres, mentre que el desenvolupament integral del pacte s’haurà d’anar desenvolupant posteriorment.
Des d’Acció, la seva presidenta, Judith Pallarés, va titllar el document presentat de “proposta ambiciosa”, “un principi” que caldrà veure com encaixa amb les propostes en matèria de salut que portaven al programa electoral.
Ahir va finalitzar, doncs, la primera ronda de contactes amb l’esborrany del pacte a la cinquantena d’agents implicats. Ara es trametrà el document i tots ells podran fer esmenes i propostes sobre el que considerin oportú. Un cop recollides les aportacions es farà una segona ronda de contactes per compartir-les amb tothom.