El projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que el Govern vol entrar a tràmit d’aquí a tres setmanes un cop acabat el treball de concertació amb els agents implicats, establirà la prohibició indefinida de la concessió de noves llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) i d’apartaments turístics, segons ha avançat el ministre de Turisme i Comerç, que ha admès “la pressió que l’activitat turística exerceix sobre l’habitatge”.

Pel que fa a les llicències ja atorgades, Jordi Torres ha explicat que es fixarà un nou sistema de caducitat temporal dels permisos que es podran renovar cada tres anys si es compleixen una sèrie de criteris de qualitat. A la vegada, els habitatges d’ús turístic  que estiguin en immobles on menys del 30% siguin turístics veuran la seva llicència revocada. En aquest darrer cas, el ministre ha apuntat que hi hauria uns 650 pisos afectats per aquesta mesura, el 25% del total dels habitatges d’ús turístic del país, que vindrien a representar uns 3.000 llits.

Finalment, també se suspendrà la llicència de manera indefinida a tots aquells HUT que no hagin fet cap registre al Registre d’ocupació d’allotjament turístic (ROAT) en el període d’un any.

D’altra banda, la llei inclourà un increment de la taxa turística, a desenvolupar en el termini d’un any de forma concertada amb el sector, que anirà destinat a la formació de professionals del turisme. Sobre aquesta qüestió, i davant que per ara s’ha recaptat menys del previst, Torres ha explicat que s’han portat a terme ja 180 controls, entre l’Agència Tributària i el departament d’Interior, i que, de moment, s’ha pogut constatar que “el 30% de les persones no estaven inscrites al registre”.

Entre les mesures en l’àmbit turístic, tal com ja va avançar el Bondia, s’inclou la de la implantació d’una vinyeta per circular pel país. En aquest sentit, el titular de Turisme i Comerç ha dit que s’encomanarà un estudi i en el termini d’un any es treballarà, de forma concertada, amb el sector turístic i comercial, per implementar una vinyeta per circular en vehicle privat o en autobusos de línia internacionals adreçada als excursionistes.

El ministre ha remarcat que les mesures es veuran complementades amb l’estudi de càrrega turística i la nova llei de turisme, que se centrarà en criteris molt importants de sostenibilitat. En definitiva, ha defensat que aquestes mesures tenen com a objectiu tenir un “turisme menys nombrós i amb més poder adquisitiu” per no haver de patir la “pressió demogràfica” a què s’ha hagut de fer front els darrers anys.


S’acaba el permís per a empleats desplaçats extracomunitaris

A nivell de mesures en l’àmbit d’immigració, i més enllà de les ja anunciades de retornar al sistema de quotes vigent abans de la pandèmia, el manteniment de la quota d’estiu, tot i que reduïda, i la quota extraordinària de 300 permisos, la titular de Justícia i Interior, Ester Molné, ha anunciat l’eliminació dels permisos de treballadors desplaçats extracomunitaris, autorització que quedarà únicament a disposició de treballadors de la UE o de l’Espai Econòmic Europeu.

Així mateix, Molné ha explicat també que es prohibirà treballar per compte propi als titulars d’una autorització de residència i treball durant el primer any de vigència de l’autorització, per tal que no es pugui eludir el pagament del dipòsit de 50.000 euros.

Finalment, tampoc es concedirà de nou el permís de treball de temporada a aquelles persones que en temporades anteriors hagin incomplert les obligacions que estableix la Llei.