El Govern ha aprovat un nou Reglament d’inversió estrangera amb l’objectiu de donar compliment al previst per la recentment aprovada Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, coneguda com a llei òmnibus, que entrarà en vigor el proper 16 d’abril. I més concretament, el reglament estableix els procediments per fer “un major seguiment i control dels projectes aprovats amb capital forà”. En aquest sentit, a més de preveure controls amb caràcter previ a l’autorització, el reglament estableix que els inversors hauran de provar l’exercici d’una activitat econòmica efectiva en el termini de 18 mesos des que es rep l’autorització. En aquest sentit, hauran d’acreditar que s’ha donat d’alta un comerç i un mínim de xifra de negoci, a més del compliment de les obligacions comptables i fiscals, entre altres. Així ho ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha afegit que d’aquesta documentació que haurà d’aportar l’inversor per acreditar que s’ha fet efectiva la inversió se’n faran controls “periòdics i aleatoris”.

Aquest potser és el canvi més rellevant que presenta el nou reglament, que detalla les comprovacions que s’hauran de fer prèviament per part del Registre d’Inversions estrangeres abans de resoldre les sol·licituds, comprovant que no siguin inversions estrangeres “prohibides, quan puguin perjudicar, encara que sigui ocasionalment, l’exercici del poder públic, la sobirania i la seguretat nacional, l’ordre públic i econòmic, o bé, el medi ambient, la salut pública, la seguretat alimentària, l’accés a fonts d’energia i matèries primeres, l’accés -o la capacitat de controlar- informació sensible, en particular dades personals, el mercat de treball i de l’habitatge, així com l’interès general”. També es preveu com es formalitzen les inversions davant de notari un cop rebuda l’autorització per part del Govern i com es produeix l’intercanvi de dades entre els fedataris públics i l’Administració.

Malgrat els canvis introduïts i l’increment dels controls, el Govern preveu fer-hi front amb els efectius de que ja es disposa, ha explicat Casal, afegint que el reglament busca “remodelar i encaixar en la nova realitat” la inversió estrangera però “no perjudicar”, i per tant mantenint els mateixos terminis que es tenen ara per analitzar i autoritzar, o no, els projectes de capital forà.


Continua l’adequació i reforma de l’Edifici administratiu
L’Executiu ha aprovat la licitació dels treballs de reforma del tercer pis de l’Edifici administratiu del Govern per tal de millorar l’eficiència energètica, l’accessibilitat i l’adequació d’uns espais que, en la majoria dels casos, no s’havien adequat des de feia quatre dècades. L’Executiu continua així les millores iniciades al primer pis, que properament concentrarà totes les dependències del ministeri d’Afers Exteriors i de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus.

La reforma de la tercera planta inclourà l’aïllament energètic i el canvi de finestres, un procés d’estalvi energètic i millora del confort que es farà extensiu el 2026 a la resta de l’edifici. Les obres, a banda d’incorporar millores estructurals i d’accessibilitat, permetran renovar les instal·lacions de ventilació i tecnològiques, així com modernitzar i adaptar els espais de rebuda dels dignataris al més alt nivell, i reforçar les mesures de seguretat de la planta del cap de Govern.


Cristel Molné, nova directora de Turisme
El consell de ministres ha nomenat la nova directora del Departament de Turisme i Comerç del Govern. Cristel Molné Casajuana pren el relleu de Sergi Nadal, que es va jubilar a finals del 2024. La incorporació de la nova directora es farà efectiva el 22 d’abril.

Molné Casajuana ha estat vinculada a l’Administració general des del 2001, primer al Departament de Protocol i després al Ministeri d’Afers Exteriors. Molné ha ocupat càrrecs de responsabilitat com a cap d’àrea de Protocol, diplomàtica a la Missió Permanent d’Andorra a Nacions Unides-Nova York i encarregada de negocis a l’Ambaixada d’Andorra a Portugal.