L’economista Miquel Puig, exsecretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, i assessor de Concòrdia, afirma que l’acord d’associació amb la Unió Europea “crearà més problemes que en solucionarà” a Andorra. Considera que la negociació s’ha fet partint d’una “diagnosi errònia”, que és que Andorra necessita diversificar la seva economia i augmentar el seu valor afegit, i que això passa per l’obertura econòmica que l’acord d’associació amb la UE afavorirà.

L’assessor de Concòrdia ha apuntat que l’associació amb la UE comportaria la pèrdua d’alguns sectors econòmics, ja que quan un país s’obre “perd allò en què no és excel·lent i manté allò què és molt bo, i si és bo en res es queda sense res”. Així, considera que més que perseguir la diversificació, el que ha de fer Andorra és especialitzar-se, d’una banda en el turisme i de l’altra en el sector financer. 

Pel que fa al turisme, Puig ha afirmat que el país té un sector “molt sòlid” i que els estudis apunten que anirà a l’alça. Malgrat que el canvi climàtic vagi en contra la neu, creu que en tenir bona part de les estacions a la cara nord afavorirà el Principat perquè “tindrà menys competència”. A més, també s’encarirà l’aviació, el que afavorirà el turisme de proximitat. Per tant “vostès hi tenen més a guanyar que a perdre”.

I en relació amb el sector financer, l’economista ha defensat que és el sector de més valor afegit que té el país, però que “és fràgil”, i per tant abans d’obrir-se i entrar al mercat únic cal protegir-lo i enfortir-lo.

I d’altra banda, per augmentar el valor afegit de l’economia en general del país, l’exsecretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya insta a millorar el nivell educatiu de la força laboral, ja que el d’Andorra és baix, “típic de les economies turístiques”; a fer pujar el valor afegit del turisme, que “continuarà sent un pilar de l’economia”, fent que s’identifiqui l’estada al país amb una cosa “extraordinària”; protegir el sector financer; limitar el sector de la construcció, que és “inestable”, i els països que en tenen massa dependència “acaben tenint problemes”; mantenir el control sobre la immigració, que ajuda a fer pujar la qualificació de la força laboral; i “apujar el salari mínim”, ja que és la manera de fer augmentar la productivitat, que al final és del que es tracta.

La posició de Concòrdia
Puig ho ha explicat en una sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany plena de gom a gom, on no faltaven representants de diferents partits polítics, ni de la societat civil, en un acte organitzat per Concòrdia i que ha servit per explicar el posicionament de la formació respecte a l’acord amb la UE: “Hi ha temps encara per trobar alternatives”, afirmava el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, per renegociar una “aproximació més seqüencial i una entrada menys traumàtica al mercat interior”, ja que “Andorra no pot quedar fora de la UE”.

Escalé ha presentat aquestes conclusions després d’exposar que l’acord negociat amb la UE “cedeix la presa de decisió” sobre diverses matèries a la Unió, i més en concret al Tribunal de  Justícia de la UE, suposa “un fre” a posar impediments a la inversió estrangera immobiliària –en aquest punt ha dit que en aquest sector s’ha concentrat el 70% de la inversió estrangera que ha arribat al país des del 2012, i només el 2,4% ha suposat l’obertura de noves activitats– i la població pot créixer un 35% en dotze anys.
 
Abans ha intervingut la copresidenta de la formació i presidenta suplent del grup parlamentari, Núria Segués, que ha assenyalat que des de Concòrdia es creu en la UE, però que “una aproximació a qualsevol preu no és positiva”. Així, ha recordat algunes de les línies vermelles de la formació: poder mantenir l’excepció a la lliure prestació de serveis, restringir les inversions estrangeres immobiliàries, mantenir el monopoli en energia i telecomunicacions, el manteniment del control de les quotes migratòries i implementar mecanismes que assegurin que tota la normativa sigui validada pel Consell General.

Per la seva banda, el conseller més europeista de Concòrdia, Pol Bartolomé, ha demanat “posposar” l’entrada al mercat únic i reforçar abans l’economia andorrana. Això també permetria presentar alternatives “fins a l’últim moment”, ja que si “l’acord no genera entusiasme, el resultat no serà positiu”, i “el més important és evitar que el país es fragmenti”.