El Govern i els comuns han signat un conveni de col·laboració per tal de donar un impuls i potenciar l'interoperativitat per tal de millorar l’eficiència a l’hora de compartir dades i documents i poder agilitzar d'aquesta manera els tràmits administratius. Així ho ha anunciat el secretari d'Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, en el transcurs de la jornada 'La interoperativitat com a catalitzador de la transformació digital del sector públic' organitzada pel Govern i Andorra Digital, en col·laboració amb els partners tecnològics de Vass i Salesforce, que ha aplegat un centenar de professionals del sector de les tecnologies digitals del sector públic, parapúblic i d'empreses privades.

Rossell, que ha recordat que la simplificació passa per diferents aspectes com per exemple "demanar el mínim de dades possible" i que aquelles que ja té l'Administració "es puguin intercanviar" entre els diferents departaments i entitats, ha remarcat que el bus d'interoperabilitat, el nom que s'ha donat a aquesta passarel·la d'intercanvi de dades i documents, és una eina que "permet aquest intercanvi, minimitzant els desplaçaments dels ciutadans" ja que "són les pròpies entitats i administracions que fan l'intercanvi de dades o informació".

Així, el conveni entre l'Administració general i les parroquials preveu que s'analitzin "tots els casos d'ús d'informacions que traspassen actualment els ciutadans i les empreses de Govern a Comú i de Comú a Govern per fer que siguin una realitat i s'incorporin a aquesta eina minimitzant aquesta burocràcia", ha detallat el secretari d'Estat, que ha remarcat a més que aquest intercanvi de dades es fa "de forma segura, traçable i amb totes les garanties per a ciutadans i empreses".

Durant la jornada, on el director d’Andorra Digital, David Vicente, i el gestor demanda del bus d’interoperativitat, Enric Miralles, han exposat en què consisteix la passarel·la d'Intercanvi de dades i documents, s'han exposat diferents casos d'ús per part d'Andorra Telecom, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el Comú de la Massana. Tots ells han explicat experiències ja en marxa per detallar el funcionament del sistema i els avantatges que ofereix el bus d'interoperativitat tant per a la ciutadania com per a les institucions.

En aquesta línia, Rossell, que ha assegurat que "hi ha molts casos d'ús que aniran veient la llum", ha posat també d'altres exemples d'ús d'aquesta eina. Així, en el cas de les empreses que volen contractar amb l'Administració, el secretari d'Estat ha recordat que la legislació les obliga a demostrar que no tenen cap deute amb cap entitat, "ja sigui un Comú o la CASS", i ha explicat que enlloc d'anar a buscar els ceertificats corresponents a cada un es podria posar l'NRT de l'empresa a la plataforma i ja es farien les consultes automàtiques de manera que sinó té cap deute contret "podria seguir amb el procediment de contractació". També ha citat el cas del Casino, on hi ha un intercanvi automàtic per garantir que la persona que vol accedir ho pot fer i no figura a la llista dels que ho tenen prohibit, un cas on "no ho demostren les persones sinó que és una comprovació directa que es fa".