Ho portaven al programa electoral i l’evidència ho fa cada dia que passa més inajornable. “No pot ser que la gent es quedi a les parades i que els nanos del bus lliure no puguin pujar al bus” perquè literalment no s’hi cap. I no pot ser no perquè el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, parli d’oïdes sinó perquè ho ha experimentat en carn pròpia fent el trajecte de bus. Així les coses, Alcobé ha anunciat avui que aquests dies s’ha reunit amb el Govern i ha arrencat “el compromís” perquè es pugui posar en marxa la línia directa de bus entre la capital i Canillo sense haver de passar per Encamp. Considera que el trajecte es podria fer en uns 20 minuts i no en els 35 d’oficials que segons a quines hores del dia es converteixen de 45 a 50 minuts com de ben segur van poder experimentar els usuaris ahir a la tarda sense anar més lluny. 

Segons el cònsol, es tracta d’una situació que s’està donant arran de l’augment de viatgers que fan servir el transport públic per la gratuïtat del servei. No ha donat massa més detalls de com i quan entrarà en funcionament aquesta línia directa, tot i que si ha apuntat que la freqüència de pas podria ser cada hora. 

Ha estat en el marc de la reunió de poble celebrada a l’auditori del Palau de Gel per fer balanç d’aquest temps de mandat i explicar els nous projectes on Alcobé ha fet  aquest anunci. Uns projectes lligats al pressupost aprovat fa uns dies com ara el telefèric per connectar amb el pont tibetà, el nou aparcament del Prat de la Sella, el nou carrer de Regí a Soldeu, l’embelliment de la carretera general o la separativa d’aigües al Tarter. També el Palau de Gel veurà renovat els vestidors i el vestíbul i no només això sinó que comptarà amb un nou restaurant. Igualment ha anunciat que es posarà en marxa el projecte de nous horts comunitaris per als residents interessats. I com a aspectes a estudiar, es va referir a la necessitat de reduir els punts de recollida selectiva pel que costen i per l’impacte ambiental.

Harmonia i construcció
Un dels temes que més preocupen el cónsol major és el de la regulació de les construccions “per no malmetre el paisatge”. Fins al punt que el Comú ha portat a la Batllia el propietari d’un xalet que no compleix amb aquestes normes i que a més no fa cas dels requeriments de la corporació. En aquest sentit, el cònsol ha concretat que la moratòria de la construcció durarà uns sis o set mesos i que la revisió del pla urbanístic va encaminat a canviar usos i densitats “per guanyar qualitat”. Una qualitat de vida, associada també a l’harmonia urbanística.

Un de cada tres residents és d’orígen sudamericà
El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, ha aprofitat la reunió de poble per exposar que en els darrers 10 anys la població ha crescut un 60%. I si al 2024 hi vivien poc més de 4.000 persones ara en són més de 6.000. També va fer una incidència especial en l’evolució dels residents segons el seu orígen. Així, ha posat en relleu que a més dels 1.700 andorrans, actualment d’argentins s’ha passat en un deseni de 107 a 639 i d’altres nacionalitats majoritàriament de països de Sudamèrica n’hi ha prop de 2.000. Els francesos s’han gairebé duplicat,  n’eren 375 i ara són 603. Els espanyols també han crescut però en menor mesura, passant de 947 a 1455. 

Quant a l’evolució del turisme, Alcobé ha indicay que tant els turistes (600.000) com les pernoctacions (2,3 milions) s’han duplicat en 10 anys. I si bé els 7.000 llits d’hotel és una xifra similar a la del 2104, s’han disparat els apartaments turístics. S’ha  passat de 1.000 a 6.000.