La presidenta suplent del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Noemi Amador, ha presentat a Sindicatura una bateria de preguntes en relació al Servei de Salut Mental i, especialment, pel que fa als criteris per decidir els internaments forçosos.
I és que segons explica la formació, AE ha "rebut queixes preocupants de ciutadans que denuncien possibles irregularitats" en el servei, particularment sobre internaments forçosos on els afectats "han estat ingressat únicament per haver patit un atac d'angoixa". Per això, i davant la preocupació per aquestes denúncies i també per una recent "d'abús sexual entre interns del mateix servei", Andorra Endavant insta la ministra de Salut i la directora del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) a "actuar amb urgència" per tal d'investigar aquests casos de "manera rigorosa" i perquè es prenguin les mesures escaients perquè el servei "sigui un entorn segur, just i respectuós amb les persones usuàries".
Així, des de la formació es demana a Govern pels protocols que se segueixen a l'hora de decidir un internament forçós a la quarta planta de l'hospital de Salut Mental i els criteris mèdics o professionals que ho justifiquen, així com si hi ha previst un protocol específic en el cas de rebuig de la família per demanar una opinió medica forense. A la vegada es pregunta per qui supervisa i garanteix el compliments dels protocols per assegurar que es protegeixen els drets dels pacients.
Andorra Endvant demana també per les mesures de seguretat que s'apliquen per mirar d'evitar casos d'abusos sexuals o d'agressions entre els interns, i sobre les accions que es preveuen per millorar les condicions i la supervisió als serveis de Salut Mental.
Al marge de les preguntes, Amador demana també informació detallada sobre els protocols vigents, i sol·licita poder accedir als diferents documents on s'especifiquin els criteris i protocols per a internaments ja siguin voluntaris o forçosos, els mecanismes per garantir el respecte dels drets dels pacients, les mesures de seguretat establertes per prevenir situacions d'abús o agressions, els estàndards de supervisió i coordinació entre els equips sanitaris i altres departaments així com qualsevol altre protocol rellevant relacionat amb la gestió, atenció i seguiment dels pacients de Salut Mental.