El Comú d’Andorra la Vella segueix l’exemple d’altres corporacions i ha decidit avui, en sessió de Consell de Comú i per unanimitat, la suspensió temporal de la construcció, per un període d’un any, amb l’objectiu de modificar el Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP). L’aturada contempla la paralització temporal de les llicències de parcel·lació de terrenys i noves urbanitzacions regulada a l’article 90 de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme. Concretament, s’atura el desenvolupament d’unitats d’actuació, plans parcials i noves urbanitzacions, tot i que es manté l’edificació de noves construccions en sòl urbà consolidat i les obres majors i menors en edificis existents.

Segons el Comú, la situació que justifica la decisió és de crisi de l’habitatge, pèrdua d’espais verds, xarxa viària estressada, impossibilitat d’emancipació dels joves, dificultats després de la jubilació, incertesa de la gent d’entre 50 i 60 anys, poca cohesió social i absència d’un full de ruta urbanístic. I no només això, sinó que la corporació considera que la percepció dels ciutadans és d’incertesa, creixement desmesurat, improvisació, un model pensat per als turistes i inversors estrangers i manca de model de país. 

El cònsol major, Sergi González, ha explicat que hi ha hagut un “efecte crida” de promotors provinents d’altres parròquies, amb entre 10 i 15 projectes que finalment no han entrat al Comú, la meitat dels quals d’‘alt standing’. “Hem arribat fins aquí per manca de planificació i ningú s’ha atrevit a reflexionar”, ha etzibat, en presència de l’anterior cònsol i conseller de la minoria, David Astrié, que ha contestat que “no és veritat que no hi hagi hagut planificació els darrers anys, ja que, per exemple, vam abocar molts diners en la separativa d’aigües”.

Amb l’actual POUP, la parròquia podria arribar als 50.077 habitants, el doble dels que hi ha avui (25.197). A més, hi ha disponibles aproximadament 4 milions de metres quadrats per desenvolupar, mentre que a dia d’avui hi ha uns 0,6 milions de metres quadrats ocupats per construccions.

Els estudis de capacitat de càrrega màxima demostren que hi ha diferents indicadors en situació de màxims, com ara el subministrament i distribució d’aigua potable, la distribució d’energia elèctrica, la xarxa viària d’accés a la parròquia i la interior, la conducció i depuració d’aigües residuals, i el transport i tractament de residus sòlids.

Segons la corporació de la capital, “necessitem una parròquia desestressada per garantir viure millor” i per això “estem iniciant una reflexió sobre el model de parròquia per construir un nou futur”, una reflexió que s’ha de fer conjuntament amb la resta de comuns i amb el Govern, per definir un model de país.

A partir d’aquí, el Comú es planteja escoltar la societat per definir “cap on anem” mitjançant espais de reflexió. Així, els pròxims sis mesos es contractarà l’equip que elaborarà la redacció del POUP, i es faran xerrades i reunions de barri per donar a conèixer casos d’èxit. Dels 6 als 9 mesos, s’analitzaran les dades recollides a les reunions, es faran els treballs de revisió del pla i es finalitzarà el projecte, que s’explicarà en reunions de poble. Dels 10 als 12 mesos, s’obrirà l’exposició pública i es presentaran les al·legacions, mentre el dotzè mes s’hi incorporaran i s’aprovarà.