El Comú d’Andorra la Vella ha iniciat un procés per definir una identitat gastronòmica “única” i “sostenible” de la parròquia, amb la participació dels restauradors i el disseny de la Fundació Alícia. Avui mateix s'ha presentat el projecte, primer a una vintena dels 300 professionals del sector de la parròquia i també, després, als mitjans de comunicació. “Ja tenim perfil propi, però hem de donar-li valor i ara tenim la oportunitat de sumar esforços per potenciar el sector”, ha afirmat el cònsol major, Sergi González, que ha reconegut que és un projecte “embrionari”, tot i que “portem temps treballant-hi”.
La idea parteix d’una demanda del sector del mes de setembre. En aquests moments, ja s’ha superat la fase de diagnòstic, que es va fer el desembre, i ara es farà el grup de discussió (febrer), el buidatge i anàlisi (març) i la presentació de resultats (abril). A partir d’aquí, es definirà el full de ruta i es preveu que les primeres accions vegin la llum després de l’estiu.
“Volem que la gent mengi millor independentment de les seves circumstàncies, més sa, més bo i més sostenible”, ha explicat la directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roura, que ha impulsat iniciatives al Pallars, Lloret de Mar o la xarxa de restaurants innovadors. Segons Roura, “la idea important és parlar i veure quines coses són importants per sumar en un paraigua que ens doni fruits en dos o tres anys”. De moment, ha afegit, “hem detectat necessitats, com ara la manca de personal qualificat, i per això han de fer pinya, perquè ara tothom va a la seva”, ha lamentat.
Es faran formacions, però encara s’ha de decidir quines són les prioritats, amb l’objectiu de buscar producte i una marca “icònica”, amb un equip divers i expert, però “no hi ha cap idea concreta”, ja que “hem de veure què té sentit”. Així, la propera sessió de treball serà el dia 3 de febrer.
Respecte a la resta d’iniciatives gastronòmiques que es fan durant l’any, el cònsol ha reconegut desconèixer la política en aquest sentit, mentre Roura ha explicat que s’establiran sinergies amb la resta de projectes. Ara bé, “hem de ser realistes, no tothom voldrà adherir-s’hi, ja que s’han de donar resposta a les diferents necessitats”. En aquest sentit, encara no s’ha determinat si es prioritzarà la cuina innovadora o la tradicional.