Les detencions per violència de gènere se situen enguany en 36, cinc més que l’any anterior (31) i menys que el 2022, quan se’n van produir 57, segons ha revelat avui la comissària major i cap de l’àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal de la policia, Teresa Ferreira, just abans de l’inici de la formació que una cinquantena d’agents han rebut a la sala d’actes del despatx central, a càrrec de la fiscal de sala delegada de Violència sobre la Dona de la Fiscalia General espanyola, Teresa Peramato. 

En l’anàlisi d’aquestes xifres, s’ha de tenir en compte que la violència domèstica, que inclou altres supòsits, ja no forma part de la de gènere des del canvi legal del 2021. Per això, segons Ferreira, “caldria un estudi més acurat”, tot i que “a la policia tenim tots els mitjans humans i materials per lluitar contra aquesta xacra”, ha assegurat. A més, ha afegit, “s’ha avançat, la dona ha perdut la por i cada cop ve més a denunciar”. 

Per la seva banda, el fiscal general de l’Estat, Xavier Sopena, ha demanat “fer un pas més” per evitar que la víctima hagi de declarar més d’una vegada davant la justícia i la policia. “Tot i que nosaltres donem prioritat a aquests casos, queda una feina per fer, i és aprovar una regulació més precisa perquè les dones no hagin de reiterar el seu relat, que sovint ja és prou complex”, ha afirmat. Sobre si cal una Batllia especialitzada per abordar aquest fenomen, Sopena no s'ha mullat, tot i que ha admès que havien augmentat el nombre de casos.

21% de denúncies 
D’altra banda, Peramato va explicar que a Espanya en aquests moments només un 21,5% de les dones que pateixen violència de gènere ho denuncien a la policia. Per tant, encara hi ha un 78,5% que no ho fa. “Totes les parts que intervenen en el procés han de protegir el nucli familiar de la víctima, el repte són els fills, i s’ha de fer un esforç en la prevenció, la protecció i la sanció”, ha afirmat. En resum, “hi ha d’haver coordinació perquè els espais d’impunitat reforcen l’agressor en el seu domini i debiliten la víctima”.

La fiscal espanyola ha parlat davant els agents sobre violència sexual i vicària, “un fenomen al qual hem de donar una resposta específica, tot i que sembli que és novedós”, ha demanat.

60 homes al programa de relacions no violentes
Un total de 60 homes han participat del programa d’atenció per a la promoció de relacions no violentes entre els mesos de gener i octubre d’enguany. Són 10 més que l’any passat. Es tracta d’una xifra que s’ha quadriplicat des del 2018 quan en van ser 15. Així ho han explicat avui la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i la cap d’area de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras. Un 90% dels homes hi arriben derivats per la Batllia. Porras ha destacat que només que la iniciativa  ajudi a un de sol a canviar la conducta ja es considera positiu portar-lo a terme.