Aquí sí que no es pot dir que depèn de si és mar o muntanya, perquè l’alternativa és muntanya o més muntanya. Tot i així, a hores d’ara, hi ha una clara diferència entre les previsions de reserves dels establiments turístics situats a les parròquies centrals i els que es troben a peu de pistes per al pont de la Puríssima. I el sector que s’emporta la pitjor part és el dels apartaments turístics. I és que tal com exposa el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz, “hi ha cancel·lacions massives, és un desastre”, per la manca de neu. I si queden reserves sense cancel·lar, afegeix, és “per la política de cancel·lacions de l’empresa”. Ruiz puntualitza, però, que en la mesura del possible el que estan fent els seus associats són “canvis de dates”. En aquest sentit, assenyala que tot i així en surten perjudicats perquè aquest és un pont significatiu i “el que ja no tenim d’ingressos no ho podrem recuperar”.
No serà fins avui mateix quan Grandvalira anunciï amb quina previsió treballen de cara al pont, però Ruiz explica que en una reunió mantinguda fa uns dies des de l’estació “en principi” es comentava que “vist el panorama de la previsió meteorològica no es podrà obrir”. Una situació, això sí, que tot sembla indicar que canviarà precisament a partir del 8 de desembre, perquè sembla que caurà la precipitació necessària perquè la neu de cultiu aguanti.
Els hotels se salven
Que la meteorologia té molt a dir de cara a les reserves, especialment per als hotels que estan a peu de pistes, ho ratifica la directora comercial d’Autèntics Hotels d’Andorra, Meritxell Cassi, atenent l’experiència dels seus associats. I és que si bé als establiments de la zona centre s’han anticipat força les reserves, als de peu de pistes no, i estan arribant “amb comptagotes”. Tot i aquest panorama, la directora comercial de l’AHA explica que hi ha dos factors que cal tenir presents en positiu: “els clients de sempre que venen pel pont hi hagi o no neu” i les reserves de darrera hora, que encara que sigui “a poc a poc van pujant l’ocupació molt lentament”. Com a contrapunt, Cassi pronostica que si es compleixen les darreres previsions meteorològiques “per Nadal tindrem les pistes a ple funcionament” i per tant una clientela important que visitarà el país.
Per la seva banda, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, informa que ara com ara hi ha una previsió de més del 60% d’ocupacions per a les nits del 5, 6 i 7 de desembre. Puntualitza a més que s’espera que l’ocupació efectiva sigui més elevada perquè “sempre les previsions van per sota del real”. Així mateix, remarca que ja fa uns dies, veient les condicions del temps, es va demanar als associats si hi havia cancel·lacions i, ara per ara, “no n’estem tenint més que en altres moments”. Ara bé, “el que sí s’ha aturat una mica són les noves entrades de reserves”. Pujol coincideix que els establiments de les parròquies més properes a pistes són els que més noten que les reserves són més fluixes i estan més aturades, mentre que als d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany “van creixent”. De tota manera, des de la Unió Hotelera es confia a tenir “bona afluència, tot i que si haguéssim tingut esquí, segur que un pèl més hauríem pujat”, assegura el seu director. En qualsevol cas, creu que caldrà veure quina és l’evolució.
58.000 vehicles?
Ara doncs, caldrà veure com queden les previsions del departament de Mobilitat per al pont de la Puríssima que es van donar a conèixer la setmana passada. Segons es va informar, entre els dies 5 i el 8 es preveia l’arribada de 58.100 vehicles, 43.400 dels quals per la frontera hispanoandorrana i 14.700 per la francesa.
Pràcticament acabades les contractacions de temporada
Les contractacions de treballadors ja estan pràcticament enllestides, segons confirmen des de les patronals hoteleres. El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, reconeix que aquesta és una “època complicada” tot i que ja s’hi està acostumat. Des d’Autèntics Hotels d’Andorra s’incideix en el fet que molts dels seus associats “tenen molta dependència del personal de temporada”. És per això que la seva directora comercial, Meritxell Cassi, insisteix que s’hauria de trobar la fórmula per poder tornar a contractar a l’estiu aquests treballadors que durant l’hivern han estat formant des dels establiments turístics. Consideren que això seria l’ideal per diversos motius. D’una banda, perquè “a l’estiu costa molt trobar treballadors” i de l’altra, perquè així es podria respondre millor a l’objectiu que té el país de promoure un turisme de qualitat. Cassi també reconeix que la manca d’habitatge a preu assequible i els sous no prou competitius són obstacles que dificulten les noves contractacions.