El ministeri d’Afers Socials  constata des de fa temps que hi ha molt poques famílies d’acollida d’infants i joves que es troben en situació de desemparament. I segurament ara s’està sota mínims perquè a hores d’ara a la borsa només hi ha dues famílies i encara en procés de valoració. És per aquest motiu que es planteja fer canvis en el reglament que regula el servei d’acolliment familiar, que té més de 30 anys. En concret, es va aprovar el 1994. 

L’objectiu és potenciar l’acollida per part de les famílies col·laboradores ja sigui per als caps de setmana o per al període de vacances escolars. Però només això, també es vol impulsar l’acolliment especialitzat per a aquells infants i adolescents que requereixin una atenció específica o terapèutica. Es tracta d’una mesura que ja va anunciar la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, quan es va presentar el balanç del departament d’Infància, Adolescència i Joves de l’any passat. I és que la prioritat, es remarca des d’Afers Socials, és afavorir l’acolliment respecte a l’adopció.

De fet, segons es recorda des d’aquest departament, l’any passat es va augmentar la compensació econòmica a les famílies d’acollida per potenciar l’acolliment dels infants i adolescents així com un grup de germans i infants amb necessitats educatives especials, que es troben sota la tutela del ministeri encarregat dels afers socials. Així, la compensació per acollir un infant o adolescent suposa ara 643,06 euros i si s’acull un segon menor, 1.028,89. Si a més el menor presenta una discapacitat o és adolescent, l’ajut s’apuja un 20% més.

29 infants acollits
Entrant al detall de les xifres, actualment 29 infants i adolescents es troben acollits, 24 estan per familiars i 5 per una família d’acolliment aliena. Es tracta d’una dada similar a la registrada durant tot l’any passat, quan els menors acollits van ser 34.

Dues adopcions en procés de tràmit en l’àmbit nacional 
Ara com ara hi ha dues adopcions en procés en l’àmbit nacional. El primer semestre de l’any sis famílies han mostrat el seu interès en una adopció i dues han fet el procés de valoració. A hores d’ara, cap es troba en espera d’una assignació d’adopció internacional i el primer semestre de l’any tampoc se n’ha completat cap. Cal recordar que des del servei especialitzat d’adopcions s’ofereix un seguiment postadoptiu en el qual s’ha atès el primer semestre de l’any 47 famílies i 20 infants, adolescents i joves.

Des del ministeri d’Afers Socials recorden que l’autoritat central-servei especialitzat d’adopcions té l’objectiu d’establir el recurs de protecció definitiu prop dels infants en situació de desemparament, els quals per diversos motius han estat declarats en situació d’abandó. Es concep l’adopció com un procés legal, psicològic i social, que permet integrar el menor en el si d’una família en la qual no ha nascut, com a context idoni per assolir el seu desenvolupament integral.

Pel que fa a l’adopció internacional, des del Principat només es tramiten adopcions d’infants originaris de països on es garanteixin els principis i les normes de l’adopció internacional. Aquest procés legal es basa en el conveni relatiu a la protecció del menor i a la cooperació en matèria d’adopció internacional, signat a la Haia el 29 de maig del 1993. D’aquesta manera, en l’actualitat a Andorra es poden tramitar expedients a les Filipines, República Eslovaca, República Dominicana, Xile, i Colòmbia. Pel que fa a nous acords amb l’objectiu d’ampliar l’oferta de països on poder tramitar un expedient d’adopció, s’estan estudiant noves possibilitats de convenis per a l’adopció internacional. En aquest sentit, cal recordar que l’autoritat central-servei especialitzat d’adopcions és l’encarregada de coordinar i supervisar tots els aspectes relacionats amb l’adopció internacional.