Entre el 70% i el 80% dels tumors de mama es podran operar al país a partir de l’any que ve perquè el SAAS es dotarà dels “recursos humans especialitzats” per poder-ho fer. Ho ha detallat aquest matí la ministra de Salut, Helena Mas, en el transcurs de la trobada de Nadal del Govern amb els mitjans de comunicació. De fet, Mas ha recordat que l’oncologia és una de les prioritats. D’aquí que de cara a l’any vinent es projecti dedicar 6,5 milions d’euros a la reforma de la unitat d’oncologia del SAAS i es vulgui millorar la xarxa d’atenció. En relació amb això, ha valorat de manera molt positiva la implementació del cribratge de càncer de còlon i recte que ha permès detectar fins a 26 casos. 

Preguntats per la unitat de radioteràpia, tant Mas com el cap de Govern, Xavier Espot, han reiterat que de moment "no hi ha cap fonament tècnic que permeti afirmar que es donaria la mateixa atenció de qualitat al pacient que a Barcelona, no tenim aquesta garantia". Ara bé, si en un futur canviés la situació es podria estudiar.

D’altra banda, i també de cara a inicis del 2025, es farà una prova pilot d’implementació de la recepta electrònica. Segons la titular de Salut, la finalitat és que durant el primer semestre de l’any sigui ja una realitat. Ha reconegut que el projecte ha costat més del que es pensaven. Així, ha tornat a exposar que el que primer s’ha fet és en recollir el catàleg de prop de 200.000 medicaments i ara es treballa en els software informàtic que ha de permetre que la recepta electrònica sigui una realitat.

Sobre la retenció i atracció de professionals, la ministra ha exposat que és una tema que preocupa donat que “en 5 o 10 anys es jubilaran el 30% dels metges”. Per això  s’han creat grups de treball amb els col·legis professionals, el SAAS i la CASS per estudiar com es pot aconseguir. Entre les accions a posar en marxa s'ha referit a la millora retributiva,  la recerca i la innovació i la conciliació.

Quant al nou hospital, Mas ha explicat que l’any vinent es portarà a terme”el projecte estratègic”. I la primera pedra? No s'ha mullat massa, tot i que ha deixat la porta oberta a que abans d’acabar la legislatura es pogués posar.

Dietètica i podologia diabètica, a la cartera
Sembla que ara sí que la dietètica ambulatòria s’inclourà dintre de la cartera de serveis almenys “en segons quins casos”. És una de les noves prestacions que Salut es marca assolir de cara al 2025, però no és l’única. També es vol incloure ja la podologia diabètica i la neuropsicologia, tal com ha avançat avui la ministra del ram, Helena Mas. Pel que fa a l’avaluació del poc més d’un any de l’entrada de la psicologia dins la cartera del serveis, la ministra n'ha fet una valoració positiva tot i que ha reconegut que s’han de fer alguns ajustaments per millorar-ho.

La línia verda facilita “dos rescats de suïcidi imminents”
En tres mesos, encara no, de posada en marxa del telèfon 177 -la línia verda de prevenció de les conductes suïcides- s’han pogut portar a terme “dos rescats de suïcidi imminents”. Així ho ha donat a conèixer avui la ministra de Salut, Helena Mas, tot fent balanç del recurs que va es va engegar el 10 de setembre. Des de llavors fins ara s’han rebut un total de 32 trucades i en dues ocasions, tal com s’ha dit, es van activar els recursos d’urgències i emergències necessaris per poder avortar la situació. Quant el xat de suport emocional per a joves a través del telèfon 651 651, un servei que es va engegar a finals d’octubre, fins ara s’han atès una vintena de casos.

Mas ha incidit avui en què estan “molt satifets” del funcionament d’aquests recursos per l’impacte que tenen en el servei d’urgències i sobretot en les persones que s’atenen tot i que porten molt poc temps de funcionament. En el cas del xat per a joves ha  puntualitzat que la seva finalitat és orientar i acompanyar la població d’entre 14 i 35 anys cap a d’altres recursos assistencials que els poden ajudar.

La ministra ha tornat a assenyalar que la salut mental és una altra de les prioritats del seu ministeri, recollida en el pla estratègic dibuixat per a aquesta legislatura. En aquest sentit, ha recordat que ben aviat es posaran en funcionaments els pisos amb suport per a persones amb problems de salut mental situats en una planta de l’edifici de Solà d’Enclar. Així mateix, ha posat en valor la participació en el centre de salut mental del bisbat a l’antic seminari de la Seu d’Urgell i la construcció d’un futur centre residencial per a pacients crònics.

Finalment, pel que fa al Pla nacional contra les drogodependències, Mas ha explicat que cada dos anys es programen les accions a portar a terme. Ha defensat que és transversal i que tant aquest pla com el de salut mental i addiccions es complementen.