El Comú d'Andorra la Vella ha aprovat per unanimitat l'adjudicació de la reforma de la plaça del Poble per un import d'uns 2,5 milions d'euros. Els treballs consistiran sobretot a impermeabilitzar la plaça perquè actualment presenta mancances i s'havien registrat problemes per goteres en el Centre de Congressos. La reforma també pretén convertir la zona en un espai social i de comunitat, per aquest motiu es col·locaran zones enjardinades, jocs per a la canalla i llums led. De cara el primer trimestre del 2025 s'executaran reunions de poble per presentar el projecte als ciutadans i s'espera que, un cop els treballs finalitzin, el nou emplaçament es pugui inaugurar per celebrar la festa major. L'oposició hi ha votat a favor, però han criticat que s'hagi portat a terme un procés participatiu perquè això ja ho van executar ells quan governaven en el passat mandat. Un fet que consideren que ha retardat l'inici de les obres.

En aquesta iniciativa s'hi ha treballat de forma transversal des de tots els departaments de la corporació perquè es vol que sigui un punt de trobada entre la ciutadania. Hi ha la intenció de posar plaques solars, s'instal·laran llums led, es plantarà gespa i arbres i s'ha pensat que es puguin organitzar esdeveniments culturals. "Estem contents i orgullosos de tirar endavant aquest projecte", ha manifestat el cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González.

"Vam fer una feina prèvia brutal de recollida d'informació i de dades per fer una plaça que s'adeqüés al màxim a totes les necessitats de la ciutadania amb tots els col·lectius culturals i socials, el projecte el teníem embastat i ells han fet una operació de cosmètica fent una campanya de participació que ja l'havíem fet i hem perdut un any", ha declarat el conseller a l'oposició David Astrié, que ha agregat que les obres es podrien haver començat a l'inici d'aquest mandat. La corporació de González va obrir un procés participatiu on es van recollir 300 participacions de ciutadans que van portar idees per confeccionar la reforma i algunes s'han recollit en el projecte, que "està pensat per a tothom", ha defensat el cònsol.

La sessió del Consell de Comú també ha aprovat per unanimitat reformar l'estadi comunal Joan Samarra Vila. "L'objectiu és millorar les instal·lacions que fan servir els clubs i les federacions", ha explicat durant la sessió el conseller de Serveis Públics, Jordi Cabanes. Es realitzaran treballs interiors com exteriors per millorar una infraestructura que havia quedat antiga. En aquest sentit, tots els seients se substituiran, com també es canviaran els llums per uns de led, se sanejarà el formigó i el paviment de la graderia i es milloraran alguns accessos. També es posaran plaques d'alumini a la façana exterior o es col·locarà un rètol per posar en valor l'estadi. Les tasques s'hauran de fer amb certa celeritat, ja que es volen tenir enllestides abans que comencin els Jocs dels petits estats d'Europa. El cost de tot plegat serà d'uns 500.000 euros. L'oposició també hi ha votat a favor. En aquest cas Astrié ha argumentat que ho han fet perquè és "una necessitat que té la parròquia i el país".

La corporació comunal podrà comptar també el suport del Govern per reformar l'estadi. L'executiu té la intenció d'involucrar-s'hi aportant 135.000 euros. Així ho ha confirmat González, que durant el consell ha llegit una carta que van rebre per part del Ministeri d'Esports el mes de novembre. Aquesta partida anirà destinada a sufragar qualsevol millora que tingui a veure amb l'atletisme. Des del Comú estan satisfets perquè és l'únic estadi del país que disposa d'una pista d'atletisme, per la qual cosa beneficiarà "no només a la parròquia", ha manifestat González. També han celebrat aquesta aportació econòmica els consellers a l'oposició.

Resultat positiu del pressupost del tercer trimestre amb empipada de l'oposició

L'ens comunal ha detallat la liquidació del pressupost executat durant el tercer trimestre d'aquest 2024. El resultat d'aquest és positiu amb una xifra de 9 milions d'euros de superàvit. Els ingressos han estat de 44,6 milions, mentre que les despeses han estat 35,7, tal com ha informat el conseller de Finances, Joaquim Miró.

Astrié ha afirmat que la xifra "no està malament", però ha volgut fer un toc d'atenció dient que una "administració pública no està feta per tenir superàvit, sinó per quadrar els números i complir amb el pressupost el més acurat possible". Aquesta intervenció no ha satisfet el cònsol, ja que després d'això ha demanat a tots els consellers que expliquessin totes les accions que han desenvolupat. "L'oposició ens ha dit moltes vegades que estem perdent el temps i que havíem d'anar més de pressa i crec que hem d'explicar tot el que estem fent", ha justificat González davant la premsa.

Aquesta acció no ha agradat a Astrié, que ha carregat contra la decisió perquè no estava en l'ordre del dia i ha acabat afirmant que això s'ha de fer en un "míting polític". Alhora, ha esmentat que en política "mai havia vist això" i ha confessat que creu que ho han fet perquè "volen justificar-se perquè se senten qüestionats". Un cop l'últim conseller ha detallat tot el que s'havia executat des del seu departament, Astrié ha demanat torn de paraula, però el cònsol li ha denegat. "Ens sembla una falta de democràcia i una falta de respecte, mai havia vist aquesta actitud tant dèspota", ha asseverat el conseller a l'oposició davant els mitjans de comunicació. El cònsol ha defensat que els "consellers sempre han tingut la paraula" i ha justificat que vist "les crítiques que ens han fet reiteradament que anem lents i perdem el temps, donava peu a explicar la feina que fan els consellers".