El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) ha atès un total d’11 adolescents i joves des que va obrir el mes de setembre. Segons les dades facilitades pel Govern, des de llavors fins a 6 adolescents hi han estat derivats en règim residencial, mentre que 5 s’han derivat al servei de dia.
Amb tot, des de l’Executiu es detalla que actualment hi ha només 5 adolescents ingressats i 2 més que es troben en espera. Amb aquesta xifra encara s’està lluny de cobrir les 19 places residencials que pot oferir com a màxim el recurs, tot i que inicialment s’ha contractat la concessió de la gestió de 8 places del servei d’acolliment residencial.
Des de l’Executiu es recorda que la proposta d’ingrés al recurs de protecció intensiva ha de respondre a la necessitat dels adolescents amb alteracions de conducta recurrents o addiccions susceptibles de posar en perill la seva pròpia seguretat física o emocional o la de qui els envolta, i que sigui inviable la seva convivència en contextos familiars o amb recursos d’acolliment residencial bàsic en requerir una atenció molt individualitzada en un context socioeducatiu i terapèutic, que permeti el retorn al seu medi o recurs d’origen amb garanties.
D’altra banda, i pel que fa al servei de dia, com s’ha dit, des que va obrir el centre s’han atès fins a 5 adolescents i joves. Ara bé, a hores d’ara només 2 adolescents continuen vinculats al recurs i 1 es troba en pla d’acoblament. Cal recordar que s’han previst un màxim de 16 places diürnes, tot i que inicialment només se n’ha contractat la concessió de la gestió de 5.
En aquest cas, el servei de dia s’estableix com un programa “innovador i d’àmbit preventiu” que comporta un tractament social, psicològic i terapèutic dels adolescents i joves d’entre 12 i 21 anys, i que permet atendre les necessitats específiques d’aquells adolescents i joves que pateixen alteracions de conducta o addiccions però quan la gravetat d’aquestes situacions no són suficients per arribar a l’atenció residencial. Igualment, des del Govern es detalla que també s’ha establert com a recurs de transició de retorn dels adolescents i joves acollits en el servei residencial del CREI o en centres terapèutics de fora del país.
Cal recordar que durant el 2022 un total de 14 adolescents van ser derivats a centres de fora d’Andorra, mentre que el 2021 havien estat 8.
Finalment, segons les últimes dades fetes públiques, 41 infants i adolescents van ser atesos a La Gavernera. D’aquests, 17 van ingressar durant el 2022 i la resta en anys anteriors; 4 van ser ingressos d’urgència i es van dur a terme 15 desinternaments.