El centre ambulatori de salut mental que el SAAS ubicarà a l’edifici Ròdol d’Escaldes-Engordany costarà 7.331 euros mensuals (entre 8 i 9 euros el metre quadrat) en concepte d’arrendament de tres locals a Creand. Pel que fa a la durada del contracte, el compromís amb la propietat és un lloguer a llarg termini, amb un període principal de cinc anys, prorrogable d’any en any, segons apunta la ministra de Salut, Helena Mas, en resposta parlamentària al grup d’Andorra Endavant publicada avui al butlletí del Consell General.

La xifra de pacients estimada, si es pren com a referència les dades del darrer any complert 2023, serà de 1.074 d’infantojuvenils, que generen 6.348 visites a l’any, una dada que es tradueix en uns 25 pacients per dia laborable.

En relació amb el cost addicional de les modificacions acordades per les queixes dels veïns, serà compartit entre la propietat dels locals arrendats i el SAAS. La quantificació de l’impacte econòmic és de 50.000 euros, dels quals s’estima que 25.000 euros corresponen al SAAS, un 2% més del pressupost adjudicat.

La resposta de la ministra de Salut al grup d’Andorra Endavant també inclou les xifres del nombre de pacients atesos a Consultes externes i a la Unitat de conductes addictives del Servei de salut mental del SAAS. Així, durant aquest any 2024, de moment s’han atès 3.651 pacients, 2.974 a Consultes externes i 677 a la Unitat de conductes addictives, una xifra que és inferior a la que es va registrar al conjunt del 2023 (uns 4.000).

Pel que fa al nombre de pacients afectats per una patologia mental internats a fora d’Andorra, durant l’any passat la durada mitjana d’estada ha estat de 176 dies, tot i que si prenem l’indicador mitjà del 2019 al 2023, puja fins als 195 dies. En xifres absolutes, el 2024 hi ha hagut 64 pacients en aquest règim, 55 d’adults i nou de menors, una dada de moment inferior a l’any anterior. Quant a l’import mitjà per pacient que ha hagut de sufragar la CASS, sobrepassa els 1.500 euros, una xifra superior als anys precedents, excepte el 2020, any de pandèmia. El cost global d’enguany s’aproxima als 800.000 euros.

Per últim, Mas es refereix en una de les respostes a la consellera Noemí Amador que s’està estudiant fer al país un centre polivalent amb vocació rehabilitadora per a persones amb patologies de salut mental en fase crònica. En concret, aquest projecte es troba en període d’elaboració del pla funcional, amb la voluntat que doni resposta a les necessitats d’hospitalització de mitjana i llarga durada per a diferents patologies. El propòsit és que permeti el retorn d’algunes persones que es troben en centres de fora del país i minimitzi la necessitat de derivar pacients en aquests centres.

Manca d’experiència al cos diplomàtic
La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, assegura en la seva resposta parlamentària al conseller socialdemòcrata Pere Baró que la gran majoria dels membres del cos especial de la carrera diplomàtica no han arribat al rang d’ambaixador o ministre conseller, ja que no disposen del mínim de 22 anys de trajectòria al servei diplomàtic que els permetria ser escollits com a ambaixadors de carrera.

Pel que fa al reglament de la carrera diplomàtica, la proposta de text treballada entre els agents diplomàtics està actualment en fase de revisió per adequar-ne el contingut a l’evolució de la normativa de l’administració, amb l’objectiu de garantir-ne una aplicació “coherent” i “uniforme” entre els treballadors públics. D’aquesta manera, el ministeri, segons apunta Tor, té previst presentar a la Comissió de personal un avantprojecte del reglament de la carrera diplomàtica durant el primer trimestre del 2025, després de revisar-lo i discutir-lo amb els membres del cos diplomàtic. A més, s’han d’aprovar els reglaments sobre mobilitat, sistema de compensacions, funcions consulars o immunitats i privilegis.