El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès en els primers deu mesos de l’any fins a 287 dones que han patit i han estat víctimes d’aquesta xacra, gairebé un 10% més respecte de les 261 que es van atendre en el mateix període del 2023, segons les dades fetes públiques avui per la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i la  cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, coincidint amb la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. 

L’augment registrat es fa també palès en aquells casos que arriben per primera vegada al servei. Així, des del gener i fins a l’octubre passat s’han atès 142 casos nous, un 18,3% més respecte als 120 que es van atendre durant els primers deu mesos de l’any passat, mentre que 86 corresponen a casos de prevalença, és a dir, que ja van començar a atendre’s amb anterioritat i continuen, i 59 són retorns, dones que ja havien estat ateses pel servei, que ho van deixar i que ara hi han retornat.

Malgrat els nous increments registrats, que tal com ha admès Porras es van donant des del 2018, des del servei no es considera que hi hagi un creixement de la violència, sinó que l’augment de casos atesos es deu a “tota la feina que s’està fent” des del propi servei però també d’altres institucions en matèria de prevenció, sigui a través de formacions o amb la guia i protocols sobre violència de gènere que precisament van entrar en vigor el 2018.

En relació amb els casos atesos en els deu primers mesos de l’any, Porras ha detallat que el 36% de les dones tenen entre 40 i 51 anys; un 35% entre 28 i 34 i un 15% entre 18 i 27, a més, un 1% són menors d’edat, i va mostrar la “preocupació” davant aquests percentatges de les franges d’edat més jove.

Pel que fa a l’estat civil, un 39% de les víctimes són solteres; un 27% casades i un 23% separades, a la vegada que el 7% estan divorciades. I quant a la situació laboral, un 66% està activa, un 11% de baixa, el 7% no actives i un 1% estan estudiant. 

Així mateix, la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat ha explicat que el 50% de les dones ha arribat al servei per iniciativa pròpia, un fet que permet constatar que el servei està “consolidat i és conegut”,  mentre un 20% han estat derivades des d’altres serveis d’Afers Socials, un 12% per part de la Policia, el mateix percentatge que les derivades des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària a través de l’aplicació d’un codi lila, mentre el 6% restant ha arribat d’altres vies.

Encara en relació amb el perfil de les dones ateses, Porras ha explicat que un 6% tenia una discapacitat reconeguda i entre aquestes un 50% era física, un 31% mental i un 19% intel·lectual. 

D’altra banda, únicament el 46% de les dones ateses ha presentat denúncia mentre que el 52% no ho ha fet, uns percentatges “molt similars a altres anys”, segons ha apuntat Porras, que ha remarcat que “en molts casos denunciar és complicat” pel “vincle” que es té amb qui ha exercit la violència, amb qui moltes vegades tenen fills en comú.

En relació amb el tipus de violència, i tenint en compte que en tots els casos “es dona maltractament psicològic”, la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat ha detallat que 163 dones han estat maltractades físicament,  en 137 casos s’ha donat violència social, en 128, econòmica i en 127 ambiental. A més, s’han registrat 76 casos de violència vicària, 5 de ciberviolència i 64 de violència sexual, una xifra, però, que segurament queda curta, segons ha destacat Porras, ja que continua sent una qüestió tabú i encara hi ha “molts mites al voltant”, com ara que la dona quan té parella “ha de cedir”.

Quant als recursos activats, 19 dones han rebut acompanyament jurídic en l’àmbit civil, 19 també en el penal, una en el laboral i una altra en l’administratiu. Pel que fa a l’atenció psicològica, 67 dones l’han volgut, mentre que pel que fa als casos derivats, 22 han estat ateses pel centre de salut mental del SAAS i altres 28 en centres privats.

Així mateix, en aquests deu mesos s’han donat fins a 103 prestacions diferents per un import global de 156.734 euros, ja sigui per cobrir necessitats bàsiques, ajudes extraescolars, per atenció psicològica i per garantir que tinguin cobertura sanitària.


Identificar situacions de violència

Entre les accions per commemorar el 25-N, el Govern ha posat en marxa aquest any un qüestionari per ajudar a identificar situacions de violència de gènere, tant per a les víctimes com per als possibles agressors. A més, el qüestionari, al qual s’accedeix a través d’un codi QR, ofereix informació sobre els recursos disponibles en aquest sentit.

D’altra banda, i amb la voluntat de posar també el focus als infants víctimes de violència de gènere, Porras ha explicat que el psicòleg Raúl Lizana oferirà dimecres una formació per als professionals que intervenen en l’atenció als menors i també farà una xerrada oberta al públic, a les 18.30, a l’Art Hotel.