Els banders sorprenien aquest matí anunciant la detecció de les primeres petjades d’os en territori andorrà després de la hibernació. Així ho comunicaven a través de les xarxes socials. La detecció s’havia produït pel seguiment actiu i continu que es fa de l’os. A la tarda, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, n'ha donat més detalls en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

I doncs? Casal ha explicat que va ser la nit de dilluns a dimarts quan les càmeres instal·lades en un dels 16 punts de control van detectar la presència de l’os. Va ser a la zona nord del país, a la Massana i Ordino. El que s’ha fet ara és recollir mostres de pèl que s’han portat a analitzar i se n’estan esperant els resultats d’ADN. Serà d’un dels exemplars que ja s’havien detectat al país? Caldrà veure què en diuen els informes, però el ministre ha admès que es treballa amb la hipòtesi que sigui un animal que prèviament ja havia estat en territori andorrà. 

Tant els banders, com Casal han recordat que l’any passat es van detectar a Andorra un total de 8 exemplars, mentre que la població total al Pirineu és de 96.

El ministre també ha recordat que es compta amb un reglament de compensació pels danys que pugui ocasionar l’os, si és el cas. També ha mencionat que hi ha un protocol d’intercanvi d’informació amb els països veïns. Igualment, com ja havia fet el cos de banders al matí, ha aprofitat l’ocasió per recordar que convé seguir les recomanacions dels banders. I és que si mai s’està en la situació de trobar-se un o bé se sospita de la seva presència es contacti el 148.

Precisament avui s'ha fet públic que Nere, l’os bru més vell conegut del Pirineu i que actualment té 28 anys, va tornar a ser vist a la Vall d’Aran en el darrer any. Els  agents de l’àrea de Medi Ambient del Consell General d’Aran ho han pogut constatar mitjançant la seva captació en paranys fotogràfics.