Sempre hi ha algun despistat que no se n’ha assabentat, però l’escassa presència de vehicles que hi havia aquest matí a la frontera del riu Runer un cop ja s’havia consolidat el tall de trànsit evidenciava que l’anunci de la protesta pagesa amb temps provocava una afectació menor que en d’altres ocasions. Finalment, uns 300 agricultors vinguts des de diversos punts de Catalunya (la meitat de les comarques tarragonines), amb els seus tractors –una vintena– i sobretot amb cotxes, s'han col·locat a la rotonda d’Arcavell, i no a la Farga de Moles o a Anserall, com s’havia anunciat inicialment, a les 10 en punt del matí, després d’una marxa lenta que ha començat una hora abans a la Seu d’Urgell.
“Hem intervingut totes les fronteres per donar un toc d’atenció a la Unió Europea, i hi hem inclòs Andorra perquè si n’haguéssim deixat una d’oberta, tot el trànsit rodat hauria passat per aquí, i hem volgut aconseguir un bloqueig des del Cap de Creus fins a Irún”, ha afirmat el portaveu de Revolta Pagesa, l’entitat convocant, Eduard Escolà. Tal com estava previst, s'ha deixat circular la policia, els vehicles d’emergències mèdiques i els estudiants que havien de fer la Selectivitat a la Seu.
Al matí, amb l’helicòpter dels mossos d’esquadra omnipresent, els pagesos han llegit el manifest conjunt en un escenari instal·lat en un extrem de la rotonda i, posteriorment, els vinguts des de les Terres de l’Ebre, han començat a preparar una paella per dinar. Per tastar-la, calia comprar un tiquet. També hi havia disponibles begudes, per les quals calia abonar la voluntat. Els representants de l’Alt Pirineu han estat els encarregats del sopar, amb carn a la brasa. “Som un moviment cívic i hem de donar exemple, així que ho recollirem tot abans de marxar”, han afirmat des de l’escenari tot just després de llegir el manifest.
El text consensuat considera que “estem fent història” amb una acció “sense precedents”, amb un missatge “clar i contundent”. Aquest missatge es sintetiza amb tres reivindicacions principals: més control dels productes importats, prioritat als productes locals i reducció fiscal en l’ús d’energies per a la producció d’aliments. “Aquesta acció coordinada no és una iniciativa aïllada, sinó el principi d’una col·laboració continuada que no s’aturarà fins a aconseguir canvis significatius en les polítiques europees”, resa el document, que conclou: “Si seguim per aquest camí, els aliments que consumiran els nostres fills seran importats de països amb menys controls de qualitat i amb un alt cost mediamabiental derivat del transport”.
Mentre al matí ha fet un sol com un tortell, a la tarda ha caigut una bona tempesta, de manera que l’assemblea prevista per les sis s'ha hagut de posposar fins més tard. “Els buròcrates europeus volen exterminar el sector agrícola i ramader”, ha deixat anar el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, que ha afegit que “si es vol que la gent es quedi al territori, amb aquestes polítiques no es quedaran, i això al Pirineu s’agreuja perquè són explotacions ancestrals”. En aquest sentit, el també portaveu de Revolta Pagesa, Adrià Ubach, ha remarcat que “a l’Alt Urgell ens costa molt guanyar-nos la vida”. Així, “soc conscient que Andorra estigui preocupada, però ells han d’entendre com estem nosaltres, hem d’empatitzar una mica tots, em sap greu però és així, mai plou a gust de tothom”, ha sentenciat.