El Govern ha aprovat la declaració de projecte d’interès nacional de l’edifici d’habitatges amb serveis per a la gent gran que s’ha de fer a Sant Julià de Lòria i que inclourà un centre de dia. D’aquesta manera se salva la problemàtica que plantejava el límit en la volumetria que permet el Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial lauredià (POUP) i es podrà construir el projecte, que requeria una volumetria diferent. Era necessari “perquè si no, no es permetia encabir tot el que s’hi vol encabir”. Així ho ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha defensat que amb aquesta declaració de projecte d’interès nacional es fa “un pas endavant considerable” i es referma la voluntat del Govern de fer-lo realitat i d’aportar solucions a la problemàtica de l’habitatge.
Després de recordar que el desembre passat es va acordar la participació del Govern com a patró fundacional de la Fundació Privada Laurus, de la qual la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, n’assumirà la vicepresidència, i que l’executiu hi contribueix amb una aportació de cinc milions d’euros, Casal ha explicat que ara caldrà acabar el projecte arquitectònic per després procedir a treure a concurs el projecte constructiu i començar les obres.
54 pisos
Com ja s’ha explicat en d’altres ocasions, el projecte preveu la construcció de tres blocs d’habitatges en una parcel·la de 1.000 metres quadrats de l’entrada del poble de Sant Julià de Lòria i inclourà un total de 54 pisos de 50 metres quadrats cadascun i un centre de dia.
El projecte s’emmarca en el Pla nacional sociosanitari de la gent gran per millorar la qualitat de vida dels padrins del país i, malgrat encara estar a les beceroles (el setembre passat es parlava de poder començar els treballs aquest primer semestre del 2025 i que es poguéssin allargar durant un any i mig), Casal ha assenyalat que, malgrat no estar definits encara, caldrà complir amb uns llindars econòmics i criteris familiars i personals per poder-hi accedir com passa amb els altres habitatges públics.
Val a recordar que el projecte compta amb el concurs dels privats. A més del Govern i del Comú de Sant Julià de Lòria, que hi aporta tres milions d’euros, hi ha la col·laboració de la marmessoria de Climent Riera, que han cedit els terrenys, Reig Fundació, que aporta altres tres milions d’euros, els marmessors de Maria Duró, que hi posen dos milions i la Creu Roja Andorrana, que aporta 300.000 euros.
Davant la possibilitat que es puguin posar damunt la taula d’altres projectes similars al lauredià, Casal ha assegurat que des del Govern s’analitzaria, tot recordant que la capacitat inversora “és limitada” i que hi ha d’altres maneres per atendre les necessitats del col·lectiu de gent gran i evitar la institucionalització en centres sociosanitaris.
El retard amb la llei òmnibus “demostra la mà estesa” de la majoria
Segons el Govern, l’acord que adoptava aquest dimarts la comissió legislativa d’Economia per postposar el debat i aprovació de la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge (coneguda com a llei òmnibus) al març “demostra la mà estesa” de la majoria per “continuar consensuant” el text. En aquest sentit, el ministre portaveu, Guillem Casal, demanava que la “cortesia parlamentària sigui bidireccional” i els grups de l’oposició “també tinguin voluntat de consuensuar-lo”, perquè “tots volem solucionar la problemàtica”, ha recordat.
Així mateix, l’executiu ha defensat la decisió de la comissió legislativa perquè “l’objectiu de tenir el millor text possible és compartit”. En aquest sentit, Casal ha reconegut que es tracta d’un projecte de llei “feixuc, que modifica diverses normes”, a més s’hi van presentar multitud d’esmenes, i per tant s’entén que els consellers necessitin temps per acabar de negociar i revisar el text final abans de portar-lo per a l’aprovació del ple.
Val a recordar que inicialment s’havia previst debatre la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge dijous vinent pel matí, però després d’un treball intens els últims dies -fins i tot aquest dimarts la comissió va celebrar una doble sessió per intentar d’acabar el treball a temps- els grups van acordar continuar amb més calma la setmana vinent i portar-la al ple a principis de març.