L’objectiu era reduir en un 20% la generació de residus de cara el 2035 respecte el 2010, i aquest objectiu ja s’ha assolit aquest 2024, segons ha explicat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, sortint de la reunió que aquest matí ha mantingut la comissió de coordinació del Pla Nacional de Residus (PNR). Així, s’han reduit per sota del llindar dels 400 kg de residus per persona i any, concretament l’indicador s’ha situat a 396 kg, quan el 2010 era de 513 kg, i s’ha asslit l’objectiu previst per al 2035 de reduir en un 20% la generació de residus. I això malgrat que el global (173.355 tones) ha crescut un 14% respecte el 2023, un increment “lligat a laconstrucció”, ha assegurat Casal, que ha afegit que els residus urbans (50.324 tones) han crescut un 1,4%, un augment “similar” al que ha experimentat la població equivalent (la que té en compte també el turisme).
Igualment, s’han mantingut estables els nivells de reciclatge al voltant del 50%, i en relació a la recollida selectiva, la de paper i cartró i la de vidre arriben a un percentatge del 60%, la dels envasos lleugers al 24%, la matèria orgànica a l’11% i el tèxtil al 4%.
Es poden considerar uns bons resultats, i pel que fa a la recollida selectiva el titular de Medi Ambient afirma que amb el sistema actual “hem arribat al màxim” al que es pot arribar. Ara bé, les administracions no es conformen. Es volen millorar els percentatges de reciclatge i continuar reduint la generació de residus i del cost de la seva gestió. Només per part del Govern, aquesta despesa és de prop de 10 milions d’euros, als quals cal sumar la de la recollida selectiva que assumeixen els comuns. Per això es busquen nous sistemes per millorar la recollida en origen, entre d’altres. En aquest sentit, des dels comuns es treballa en un concurs per a la recollida dels residus que contempli noves tècniques, com poden ser en determinades àrees el porta a porta, o incloure la fracció orgànica per als particulars. Per aquest darrer aspecte, el Govern està pendent de rebre les conclusions d’un estudi de viabilitat d’una planta de biogas, tenint en compte que avui per avui es recullen entre 1.000 i 1.200 tones de les 10.000 que es calcula que es produeixen al país i que s’exporten a una planta de compostatge a la comarca veïna de l’Alt Urgell. I també es vol fer més incís en el reciclatge, o reaprofitament, del tèxtil.
Per reduir la generació de residus a la construcció, el Govern treballa amb els actors implicats, principalment l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) i la de Gestors de Residus (Agreda), en un reglament que permeti establir uns percentatges de reciclatge dels materials del sector així com de la seva reutilització. El que es vol, en definitiva, “és establir un percentatge mínim de material reciclat a la construcció”, ha exposat Casal. El text es voldria tenir enllestit aquest mateix 2025.
Copes i calces menstruals també per a dones fins als 55 anys
Medi Ambient ha decidit fer un pas més enllà en la campanya La meva menstruació, la meva decisió. Sostenibilitat, salut i estalvi i ampliar-la a les dones de fins a 55 anys. La decisió arriba després que en la primera fase s’hagin repartit un miler de productes menstruals reutilitzables, unes 560 calces i prop de 380 copes, a noies d’entre 12 i 35 anys. El ministre ha valorat que la campanya ha permès, fins ara, “sensibilitzar” la franja jove de la població, que és la que més incidència pot tenir de cara al futur, “estimulant el canvi d’hàbits”, i “ara volem arribar a tota la població”. D’aquesta manera, a partir del proper 16 d’abril es podrà recollir un producte de manera gratuïta facilitant el NIA (el número de la CASS) als punts d’informació juvenil, als centres d’atenció primària, al ministeri de Medi Ambient i a les Oficines d’Andorra Sostenible.