Amb el suport de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i l’Institut dels drets humans (IDHA), tres treballadors peruans han denunciat avui haver estat enganyats per dues empreses del país, en ser acomiadats abans d’hora sense motiu, trobar-se ara sense diners ni possibilitat de trobar una nova feina i sota amenaça d’expulsió, perquè el permís de treball se’ls hi acaba la setmana vinent: el dia 19.

Són electricistes i van venir al país amb la promesa d’una situació laboral millor, però no va ser així. Ho van fer sota el règim d’autorització temporal per a treballadors d’empreses estrangeres, amb el contracte de treballadors desplaçats, que no inclou cobertura de la CASS i dura sis mesos (els dos primers de prova), però han estat acomiadats al cap de quatre de forma verbal i sense cap justificació, amb una indemització de només 300 euros. 

A més, en cap moment han vist el seu contracte (consideren que és fictici), la mateixa empresa els va gestionar el permís de treball, que sí que tenen, i el primer mes van cobrar en metàl·lic la quantitat de 1.650 euros, quan al seu país cobraven uns 200 euros més, però no van concretar quin salari se’ls hi havia promès, i mai van veure cap full de nòmina, tot i que a partir del segon mes sí que els hi van ingressar el salari al compte corrent.

Viuen en un hotel de Santa Coloma, en una habitació sense cuina per a quatre persones i per la qual han de pagar 350 euros al mes. Van haver d’abonar el viatge d’anada, que els va costar al voltant de mil euros, i també hauran de pagar el de tornada, però no tenen diners i ara mateix no saben quin serà el seu futur més immediat. “Vaig venir a Europa buscant un futur millor i mai hauria pensat que acabaria d’aquesta manera, el nostre futur és incert, hem patit un abús d’autoritat”, ha assegurat Hugo Alcides, un dels tres treballadors peruans afectats.

Una primera empresa els va contractar i va gestionar el permís d’Immigració, van superar la revisió mèdica, però al final van treballar per una segona companyia, en unes obres d’un aparcament per al Comú d’Escaldes-Engordany i al nou estadi que s’està construint a Encamp, on han treballat de juliol a octubre.

Segons l’USdA, han posat una denúncia a Inspecció de Treball, que no ha prosperat, van intentar parlar amb l’empresa (hi van quedar però no es van presentar) i ara es plantegen acudir a la justícia. També trucaran a la porta de l’ambaixada del Perú i demanen al Govern i al Consell General que canviïn la llei i no permetin aquestes males pràctiques. I també que se sancioni a les empreses que les cometen.

“Abans érem una terra d’oportuntitats i ens hem convertit en un país de negrers”, va lamentar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach. Segons l’advocat del sindicat, Eduard Coll, “no podem permetre que s’atropelli així els treballadors, és un tema humanitari, això no pot passar, donem mala imatge”.

Treball en conjunt per a la contractació en origen
Des del Govern s’ha començat a treballar per establir l’obligatorietat de contractar en origen els treballadors temporers extracomunitaris. Però cal anar “pas a pas”, és una “logística feixuga” i per tant no es podrà instaurar “del dia a l’endemà”. A més, “l’estratègia s’ha de treballar amb els països d’origen i també amb els veïns”, que són els que en primera instància rebran els potencials treballadors que es dirigeixin a Andorra. Ho explicava el ministre portaveu, Guillem Casal, que demanava poder treballar “tranquil·lament” els procediments abans de començar a implementar-los i que avançava que possiblement s’hagin de fer algunes proves pilot abans d’instaurar-ho definitivament, amb la qual cosa “d’aquí a la temporada que ve tenir bastit un sistema crec que no serà possible”.  Això no treu que sigui d’interès “mutu”, tant d’Andorra com dels països d’origen, que es pugui “institucionalitzar l’intercanvi d’assalariats”. 

Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha reclamat que “tots els treballadors han de venir amb les mateixes condicions” que els que ja es troben al país i ha assenyalat que la contractació en origen ja es pot fer, i de fet hi ha empreses que ja ho fan.