La taxa d’incidència de la grip s’ha gairebé duplicat la darrera setmana i s’ha situat en 72,86 casos per 100.000 habitants. De fet, segons posa de manifest el ministeri de Salut en la Vigilància dels virus respiratoris de la temporada 2024-2025 actualitzada aquesta tarda amb les dades de la setmana del 30 de desembre, les últimes quatre setmanes la taxa d’incidència “s’ha anat duplicant cada setmana, fet que indica clarament l’inici de l’epidèmia de grip”. “El llindar epidèmic es va superar entre la setmana 50 i 51 (la del 9 i la del 16 de desembre)”, conclou l’informe.
Les dades rebudes de l’entorn europeu també parlen d’inici d’epidèmia, segons assenyala Salut, ja que les taxes detectades “han anat en augment les darreres setmanes de forma generalitzada”. I a més, la detecció de grip B predomina actualment a Eslovàquia i Bulgària. Dels quatre països que han facilitat informació de la grip la darrera setmana, un diu trobar-se en nivells basals d’activitat, dos amb una activitat baixa i el quart amb un nivell mitjà d’activitat.
Altres infeccions
La vigilància mira la incidència d’altres virus respiratoris circulants així com de les infeccions respiratòries agudes. Així, la taxa d’aquestes darreres ha estat “lleugerament inferior” a la setmana anterior i s’ha situat en 286,72 casos per 100.000 habitants. Ara bé, des de l’inici de la vigilància, “es pot observar que la tendència a partir de la setmana 46 (de l’11 de novembre) és creixent, amb clara tendència a l’alça”. En aquest apartat, es concreta que la franja d’edat més afectada és la de 0 a 4 anys.
Pel que fa als virus respiratoris, el percentatge de mostres positives ha estat de 10,75%. D’aquestes, el 30% ho han estat per Grip B, i les han seguit la grip A, el VRS (virus sincicial respiratori) i el Rhinovirus/Enterovirus, amb un 20% cadascuna d’elles. S’ha detectat amb menor mesura (5%) el Metapneumovirus, i el Sars-Cov-2 i l’Adenovirus amb un 2,5% cadascun d’ells.